ŠMITOV IZLIV BESA: Oštre reakcije na skandalozni nastup visokog predstavnika u BiH, kojeg ne priznaje RS

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 08. 2022. u 07:00

KRISTIJAN Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaje Republika Srpska, tokom posete Goraždu burno je reagovao na pitanje o izmeni Izbornog zakona BiH.

ШМИТOВ ИЗЛИВ БЕСА: Оштре реакције на скандалозни наступ високог представника у БиХ, којег не признаје РС

Milorad Dodik, Foto Tanjug

Naime, nakon pitanja novinara da li je spreman nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH, s obzirom na to da političkog dogovora nema, te da odgovori na kritike na njegove izjave u vezi sa nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promeni, Šmit je ljutito odbrusio.

- Smeće, potpuno smeće! Mi nismo ovde da bi igrali političke igre. U ovoj zemlji političari igraju političke igre. Dosta mi je ovoga - poručio je Šmit.

- Postavljajte pitanja, ali molim vas objavite to, ali imajte u vidu kako ja donosim odluke i postupam sa ljudima. Oprostite što sam ovako glasan, ali mi je preko glave svih ovih uvreda koje su potpuno pogrešne.

Na izliv besa Šmita pred kamerama, stigle su reakcije iz RS i Nemačke. Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da je Šmit pobesneo zbog Izbornog zakona, ali i da RS odbija svaku vrstu nametanja, pa i ovog zakona. Dodik kaže da se Šmit ponaša razjareno i besno što je neprimereno i da izraz njegovog lica podseća na neka koja su se mogla videti u prošlosti.

- On je za političare u FBiH rekao da su smeće, to se ne odnosi na RS što govori da smo dobri momci. Šmit i dalje ostaje nelegitiman visoki predstavnik koji govori neistine - naglasio je Dodik i dodao da RS želi da učestvuje u izmenama Izbornog zakona koje se odnose na Dom naroda FBiH, što podrazumeva i položaj Srba.

Kristijan Šmit, Foto Printskrin

Govor Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, izazvao je neuobičajeno veliku pažnju u njemačkim medijima, te se našao na udaru kritika i na društvenim mrežama. Nemačka zastupnica u Evropskom parlamentu Delara Burkhardt prokomentarisala je Šmitovo ponašanje na "Tviteru": "Ono što bosanskom civilnom društvu treba od međunarodne zajednice: solidarnost u borbi protiv rasističke podele u zemlji i za demokratsku izbornu reformu. Šta dobija".

NI KAMERE GA NISU SPREČILE

NEMAČKI magazin "Špigl" komentarisao je da Šmitov izliv besa nije bio nimalo diplomatski. Pomenuo ga je i dnevni list "Štutgarter algemajne", komentarom da je njegov emotivan izliv izazvao veliko uzbuđenje u javnosti i na društvenim mrežama. Dnevne novine "Velt", takođe, nisu izostale u komentarisanju Šmitovog ponašanja koji je naveo da ga ni uključene kamere nisu sprečile u izlivu emocija i reakciji na novinarsko pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri