POŠLI U MEĐUGORJE, "PRONAŠLI" PAKAO: Nesreća poljskog autobusa u Hrvatskoj, nastradalo 12 hodočasnika

POLjSKI autobus koji je iz mesta u blizini Varšave išao u Međugorje zabio se juče u 5.20 sati u kanal na auto-putu iz Varaždina prema Zagrebu i u stravičnoj nesreći poginulo je 12 putnika. Nesreća se dogodila kod mesta Brezina, a od 43 putnika niko nije prošao bez povreda. Jedanaest Poljaka poginulo je na licu mesta, jedan je umro u bolnici u Zagrebu, a više njih se bori za život.

ПОШЛИ У МЕЂУГОРЈЕ, ПРОНАШЛИ ПАКАО: Несрећа пољског аутобуса у Хрватској, настрадало 12 ходочасника

Foto: Tanjug

Poljakinja iz autobusa prva je mobilnim uređajem javila da se dogodila nesreća nekoliko minuta nakon što je autobus naprosto "odleteo" s puta, nakon čega su na lice mesta došla brojna interventna vozila. Scene su bile neverovatne, a šef vatrogasaca iz Brezničkog Huma Ivan Ivančan kaže da nikada u karijeri dugoj decenijama nije video takve strahote.

"Bilo je kao u horor filmovima." Vozač je proleteo kroz prozor, krici su se čuli iz potpuno uništenog autobusa, a mrtva tela ležala su po putu. U autobusu nije bilo dece, već su bili vernici koji su želeli da obiđu Međugorje, koje je od Poljske udaljeno gotovo 2.000 kilometara.

Brojna vozila hitne pomoći odvezla su ranjene u okolne bolnice u Varaždin i Čakovec, a najteže slučajeve u KBC Rebro u Zagrebu. Istražitelji nisu želeli odmah nakon nesreće da potvrde da li je došlo do sletanja autobusa na najsavremenijem auto-putu zbog umora vozača, ali se to čini najverovatnijim.

Na tom delu puta inače nema teških nesreća, jer je reč o savremenom auto-putu sa svom potrebnom signalizacijom. Ostaje da istražitelji utvrde okolnosti koje su dovele do stravične nesreće, jer je utisak da se autobus u punoj brzini zabio u zid. Posebne službe podigle su razmrskani autobus kako bi se tačno utvrdilo kako je došlo do nesreće. Prvi snimci ukazuju da se autobus zabio u kanal i da je bio ukopan gotovo desetak metara u zemlju.

Iako u poslednje vreme slabi interes vernika iz cele Evrope da dolaze u Međugorje, još je uvek mnogo onih koji posećuju mesto koje Katolička crkva ne želi da proglasi svetim mestom, u kojem se "ukazala Gospa". 

Stigao i ministar iz Varšave

Poljski premijer Mateuš Moravijecki potvrdio je da su u Međugorje putovali poljski hodočasnici, a na mesto nesreće došli su i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i poljski ministar zdravstva Adam Nijeđelski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)