BEBE UMIRALE OD GLADI, PORODICE GORELE U AUTOMOBILIMA: Jezivo svedočenje o ustaškim zločinima u "Oluji"

Novosti online

06. 08. 2022. u 12:00

NAKON brutalne agresije Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu u kilometarskim kolonama kretalo se više od 200.000 prognanika.

БЕБЕ УМИРАЛЕ ОД ГЛАДИ, ПОРОДИЦЕ ГОРЕЛЕ У АУТОМОБИЛИМА: Језиво сведочење о усташким злочинима у Олуји

FOTO: TANjUG/VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ

Koliko je situacija bila dramatična, svedoči nesreća u kojoj su jedna beba i starica umrle u koloni jer ekipa Crvenog krsta nije mogla da se probije do njih.

"Večernje novosti" su 10. avgusta 1995. godine prenele potresna svedočenja Srete Jankovića, saradnika JCK koji je amaterskom kamerom beležio potresne slike bombardovanja kolona izbeglica od strane hrvatskih MIG-ova.

Čitave porodice izgorele su u automobilima.

- Najteža situacija je u Petrovcu, najsiromašnijoj opštini. Ovde smo saznali da su od gladi preminule tri bebe, a deset starih sahranjeno je usput. Za ostale, umrle na putu od Martin Broda ka Petrovcu, nisu imale sanduke da ih sahrane - pričao je Janković.

Foto: Novosti

 

Užasne slike su i u Banjaluci, u kojoj je tada utočište našlo 150.000 ljudi koji nisu imali ni hleba. Slična situacija bila je u Petrovcu i Prijedoru. Kroz ove gradove su prošle i izbeglice iz Grahova i Glamoča. U ovim mestima, ne samo da nije bilo hleba, već ni vode! Nedostajalo je i hrane za bebe, a pelene su se delile na komad.

Tih dana uspostavljena je saradnja Crvenog krsta sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, ali to je bila samo kap od svega što je narodu falilo.

BONUS VIDEO - ZAPLAKAO SAM KAD SE SIJALICA UPALILA: Junak sa Košara posle osam godina dobio struju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)