PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U CRNOJ GORI: Institut za javno zdravlje Crne Gore

M. S.

31. 07. 2022. u 08:59

LABORATORIJA Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore detektovala, je u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak" i potvrdila prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja u Vrnoj Gori, saopšteno je iz IJZ.

ПРВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Институт за јавно здравље Црне Горе

Foto: Shutterstock

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo obolenje.

Iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

 - Takođe,su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja - navodi se u saopštenju.

 - Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Građanima savetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.izjcg.me i obrate lekaru u slučaju sumnje na obolevanje od Majmunskih boginja - navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolievanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obaveštavati javnost.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedelje, saopšteno je iz IZJZ.

BONUS VIDEO:

VUHAN PONOVO ZATVOREN: Mere zbog četiri nova slučaja Kovida

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a