"UKRAJINA NEK NE GAJI ILUZIJE": Rama žestoko udario i po Sofiji: "Na evropskom putu uvek ima neka Bugarska"

Novosti onlajn

23. 06. 2022. u 10:31

PREMIJER Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU - Zapadni Balkan, da je sramotno što je jedna zemlja NATO-a, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice - Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu.

УКРАЈИНА НЕК НЕ ГАЈИ ИЛУЗИЈЕ: Рама жестоко ударио и по Софији: На европском путу увек има нека Бугарска

Foto Tanjug

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je rekao da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

- "Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative - dodao je on.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

U Briselu počeo sastanak lidera EU 27 i Zapadnog Balkana

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10.00 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja „revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vuččić je dolazeći na sastanak sa EU liderima izjavio da je zahvalan na svemu što je EU učinila za region, ali i naglasio da će Zapadni Balkan nastaviti da se bori za sebe i svoju poziciju u okviru evrointegracija.

Foto: Printscreen

Pred početak sastanka EU 27 i sa šest zapadnobalkanskih lidera, predsednik Srbije nakratko se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Očekuje se da se po završetku ovog sastanka medijima u Briselu obrate predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije - Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, a nakon toga uslediće i zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonije.

U nastavku dana i sutra lideri EU 27 održaće svoj redovni junski samit posvećen geopolitičkoj situaciji u Evropi, a očekuje se i da Ukrajina i Moldavija dobiju "zeleno svetlo" za status kandidata za članstvo u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)