NEMA PARA ZA "BESMRTNI ODRED": Hrvatska Vlada ne da novac antifašistima, otkazano obeležavanje 22. juna

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

20. 06. 2022. u 09:33

MIMOHOD antifašista koji je bio planiran tokom ove nedelje u Zagrebu, uoči obeležavanja Dana antifašističke borbe 22. juna, otkazan je jer - nema novca da se on organizuje.

НЕМА ПАРА ЗА БЕСМРТНИ ОДРЕД: Хрватска Влада не да новац антифашистима, отказано обележавање 22. јуна

Foto Fejsbuk antifašisti

Država više para daje za opskurna udruženja nego za aktivnosti antifašista.

"Besmrtni partizanski odred", kako je najavljen mimohod, odložen je za neka druga vremena, a antifašisti će svoj dan da obeleže krajnje skromno.

- Nemamo para ni za redovne aktivnosti, a kamoli da organizujemo mimohode. Sada nam je i nekoliko hiljada evra koliko bi to koštalo, nedostižno - kažu u udruženju antifašista i demantuju da otkazivanje ima veze sa Vladimirom Putinom i "Besmrtnim pukom" u Rusiji pošto se ta "originalna" manifestacija razvila pod njegovim patronatom. Naime, pojavile su se tvrdnje da je pravi razlog otkazivanja želja hrvatskih antifašista da se njihova organizacija ne dovodi u vezu sa događajima u Ukrajini, što bi neki održavanjem mimohoda pokušali da urade.

Antifašisti stalno upozoravaju na udare desničara i nacionalista, a u Karlovcu u predgrađu Turanj je na semaforu oslikana šahovnica koja se koristila u vreme NDH, sa oznakama HOS-a i AZOV-a. Savez antifašističkih boraca odmah je to nazvao veličanjem fašizma, a nedavno je u tom gradu velika grupa mladih na Tompsonovom koncertu pevala ustaške pesme i uzvikivala ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Kao i u brojnim slučajevima do sada, niko nije sankcinisan, a antifašisti tvrde da se na svakom državnom događaju redovno ističu ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim.

Nedostatak novca nije jedini problem antifašističkih udruženja u Hrvatskoj. Jer, ni njihova inicijativa zajedno sa udruženjima Jevreja i Srba u Hrvatskoj da se trajno zabrani isticanje ustaških simbola ne prolazi. Nisu dobili ni podršku navodno levih stranaka.

Živi borci NOB-a tvrde da nemaju ista prava kao i branitelji iz Domovinskog rata, a zanimanje građana za delovanje udruženja antifašista sve je manje, jer se njihov glas ionako ne čuje u javnosti.

 

ODRŽAN TRI PUTA

"BESMRTNI partizanski odred" je do sada održan tri puta, 2018, 2019. i 2021, a prošle godine je preskočen zbog korone. On je nastao po uzoru na manifestaciju "Besmrtni puk" koja se održava u osamdesetak država sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati