FALSIFIKOVANI POTPISI ZA BESMISLENI REFERENDUM: Korona u Hrvatskoj odnese 50 života dnevno, a “Most” traži ukidanje kovid potvrda

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

23. 12. 2021. u 19:01

DOK u Hrvatskoj dnevno umire pedesetak ljudi od virusa korone, politička stranka Most trijumfalno je objavila da je prikupila 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma sa pitanjem treba li ukinuti kovid potvrde.

ФАЛСИФИКОВАНИ ПОТПИСИ ЗА БЕСМИСЛЕНИ РЕФЕРЕНДУМ: Корона у Хрватској однесе 50 живота дневно, а “Мост” тражи укидање ковид потврда

Foto: Depositphotos

- Tresem se od radosti - rekao je Mostov Marin Miletić, dok su iz Mosta poručili da je to ”dan kada se radujemo”, dok je juče porastao broj zaraženih.

Sada sledi pregled potpisa koji su prikupljeni po hrvatskim gradovima, a prilikom prošle inicijative pokazalo se da je 40.000 potpisa falsifikovano. Šanse da sam referendum donese neke rezultate su inače nikakve, jer je i Ustavni sud procenio da kovid potvrde ne krše ustavnost, jer je građanima ostavljena mogućnost da se testiraju ako nemaju potvrde.

- Ta je inicijativa besmislena i ništa neće da promeni - ocenio je hrvatski premijer Andrej Plenković i odbacio svaku mogućnost da se menja ustav u vreme pandemije.

U hrvatskoj vladi su posumnjali da je Most sakupljao potpise i nakon što je prošao zakonski rok.

I dok se vodi bitka za referendum, Nacionalni štab civilne zaštite dopustio je da ugostiteljski objekti za Božić i Novu godinu rade do dva časa ujutro. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da se situacija sa virusom korone smiruje, dok epidemiolozi smatraju da to nije tačno i da tek sledi novi talas sa omikronom.

Hrvatska je i dalje na samom dnu po broju vakcinisanih zemalja Evropske unije, a inicijativa da se vakcinišu i deca od pet do 12 godina nije dala nikakve rezultate. Dok struka podržava cepljenje, roditelji su protiv i cepljeno je izuzetno malo dece.

Do sada je najmanje vakcinisanih u Dalmaciji, gde se zaraza i najviše širi. Sporo ide i treća doza, pa epidemiolozi pred talas omikrona pozivaju građane da nastave sa imunizacijom. Daleko je najviše vakcinisanih u samom Zagrebu, kao i na severu Hrvatske.

Usprkos lošoj epidemiološkoj situaciji, kada broj zaraženih ponovo raste, rezervisani su dočeci Nove godine u većini hotela na Jadranu, a gotovo 100.000 građana sprema se na skijanje u Austriju i Italiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna