PO ALEKSANDRI, ULICA ILI TRG: Tri decenije od stravičnog ubistva srpske porodice Zec prvi put delegacija grada Zagreba odala počast

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

07. 12. 2021. u 22:02

TRI decenije od stravičnog ubistva srpske porodice Zec, prvi put je delegacija grada Zagreba sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem na čelu, odala počast žrtvama monstruoznog zločina. Na Sljemenu, gde je ubijena dvanaestogodišnja Aleksandra Zec, gradonačelnik je podržao i ideju da jedna ulica ili trg u Zagrebu ponesu ime nesrećnog deteta koga su ubili pripadnici zloglasnih "merčepovaca" i za taj zločin nikada nisu odgovarali.

ПО АЛЕКСАНДРИ, УЛИЦА ИЛИ ТРГ: Три деценије од стравичног убиства српске породице Зец први пут делегација града Загреба одала почаст

Foto: Arhiva novosti

"Ubili ste mi tatu, nemojte i mamu", preklinjala je ubice Aleksandra, kada su je doveli na Sljeme, gde su joj ubice pucale u glavu, u blizini planinarskog doma "Adolfovac". Pre toga, ubijen je Mihajlo Zec, pošto su ubice provalile u njihov zagrebački dom. Iz kuće porodice Zec pripadnici specijalne jedinice MUP, koji su bili u službenim uniformama, odneli su sve vredno, a navodno su devojčicu i seksualno maltretirali, pa ubili. Mrtva tela prekrili su smećem i ostavili na Sljemenu.

Iako je do sada bilo više inicijativa da se iskaže počast žrtvama i ukaže na jednu od najvećih sramota hrvatskog pravosuđa, jer ubice zbog proceduralnih razloga nikada nisu osuđene, do sada nije bilo dobre volje za to. Pre desetak dana Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je zahtev da se jedna zagrebačka ulica nazove po Aleksandri Zec, a to podržavaju i Srpsko narodno veće i udruženja antifašista. Oni su se jedini svake godine okupljali na Sljemenu i odavali počast nesrećnoj porodici Zec, a na ovogodišnjoj komemoraciji bio je i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević.

Poslanica opozicionog GLAS u hrvatskom Saboru Anka Mrak Taritaš izjavila je u utorak "da je došlo vreme da jedna ulica u Zagrebu bide nazvana po devojčici srpske nacionalnosti, Aleksandri Zec, koja je zajedno sa roditeljima, ubijena pre 30 godina".

Na Sljemenu, kao i na Trešnjevci, još nema table na mestu svirepog ubistva, a država je do sada uradila samo jedno, dala simboličnu jednokratnu novčanu pomoć preživeloj mlađoj deci iz ove porodice, Dušanu i Gordani Zec. Petorka ubica, Munib Suljić, Siniša Rimac, Nebojša Hodak, Snježana Živanović i Igor Mikola kasnije su izbegavali suđenja raznim pravnim smicalicama, a Tomislav Merčep, osuđen za ratne zločine, dobar deo kazne proveo je bez pratnje pravosudnih policajaca.

Reditelj Oliver Frljić napravio je potresnu pozorišnu predstavu, mnoge organizacije za ljudska prava su ukazivale na potrebu da se sudi ubicama, ali godinama se ništa nije dogodilo. Merčep je na kraju osuđen na sedam godina i zbog drugih zločina, mučenja i ubistva civila sa područja Pakraca, Kutine i Zagreba, a ubistvo porodice Zec sve se manje spominjalo.

Sada i novoizabrani predsednik gradskog SDP Zagreb Viktor Gotovac traži da se jedna zagrebačka ulica nazove po Aleksandri, ali taj predlog nije došao na dnevni red Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova u Zagrebu. Na čekanju su mnogi, čak i Arsen Dedić, ali predlagači tvrde da bi u slučaju Aleksandre trebalo hitno doneti odluku, jer se punih 30 godina ćuti o stravičnom ubistvu nesrećne devojčice.

KRVAVI PIR

UBICE su, 7. decembra, upale u kuću bogatog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca (38) na Trešnjevki i odmah ga ubili. Zatim su, policijskim kombijem, na Sljeme odveli njegovu suprugu Mariju (36) i ćerku Aleksandru (12). Dvoje mlađe dece, Dušan (10) i Gordana (7), spavali su u kući i nekim čudom izbegli stravičnu sudbinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!