JAČAJU ORUŽANE SNAGE: BiH do kraja godine dobija četiri američka vojna helikoptera

Tanjug

28. 11. 2021. u 00:13

ISPORUKA novih američkih helikoptera, namenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

ЈАЧАЈУ ОРУЖАНЕ СНАГЕ: БиХ до краја године добија четири америчка војна хеликоптера

Foto: Printskrin

- U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bel Hjui II (vojne oznake UH-1H-II), trebalo bi da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog meseca (decembra), kako je i planirano - saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH), preneo je portal Kliks.ba.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake "UH-1H-II", potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamenski helikopter UH-1H-II Hjui II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene UH-1H Irokvojs koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH.

- Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje izvršavati zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga - navode iz MOBiH.

Preciziraju kako su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH uspešno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Hjui II, koja je realizovala od 6. do 25. juna u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu.

- Nabavka novih letelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu 'pristupa sveukupnim paketom', koji za spomenutu sumu podrazumeva potpuni prenos sposobnosti - napominju iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bel Hjui II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za vazdihoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije "Bel", više od 300 UH-1H-II Hjui II helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu