SVI GLEDAJU OPREMU RUSIJE I IZRAELA: Počeo sajam avijacije u Dubaiju, predstavljen ruski lovac "Šah-mat" vredan 25-30 miliona dolara (VIDEO)

Tanjug

14. 11. 2021. u 19:02

U UJEDINjENIM Arapskim Emiratima, u Dubaiju, danas je otvoren sajam avijacije posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

СВИ ГЛЕДАЈУ ОПРЕМУ РУСИЈЕ И ИЗРАЕЛА: Почео сајам авијације у Дубаију, представљен руски ловац Шах-мат вредан 25-30 милиона долара (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Proizvođači aviona, kompanije Boing i Erbas, tradicionalno su bili zvezde prvog dana na konferenciji za novinare, a očekuje se da će ovogodišnja petodnevna izložba aviona biti manja nego ranije zbog smanjenog obima letenja i putovanja usled pandemije, preneo je AP. Oči su bile uprte i u defanzivnu vojnu avionsku opremu iz Rusije i Izraela, dodaje američka novinska agencija.

Glavna vest dana je dogovor Erbasa o prodaji 255 novih aviona raznim niskotarifnim avioprevoznicima. Sporazumom će "Vizer" oktupiti 102 nova aviona, američki "Frontijer" 91, meksički "Volaris" 39 i južnoamerički "DžetSmart" 23. U prodaju su uključeni i avioni A321neo i A321XLR.

U periodu pre pandemije, ovakva narudžbina bi koštala iznad 30 milijardi dolara, a kompanija Erbas je odbila da pruži detalje o ceni.

 

Rusija predstavila ruskog lovca "Šah-mat" u Dubaiju

Rusija je danas predstavila prototip svog novog ratnog aviona pete generacije "Šah-mat" na međunarodnom sajmu avijacije u Dubaiju. Kako se navodi, prototip je prvi put predstavljen u inostranstvu, prenosi agencija Rojters.

S tim u vezi, ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio je na „Dubai Er Šou“ da Moskva računa na interesovanje kolega sa Bliskog istoka za „Šah-mat“. Tamo je pogledao jedan od helikoptera predstavljenih na avio-salonu. Premijera lakog taktičkog aviona "Šah-mat" bila je u julu ove godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.

"Šah-mat" je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor "Rosteha" Sergej Čemezov, avion ce koštati između 25-30 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)