UČITELJ FOLKLORA 35 PUTA SILOVAO DEVOJČICU (11): Osuđen na 9 godina zatvora, olakšavajuća okolnost to što je otac četvoro dece

Novosti online

08. 11. 2021. u 15:53

VISOKI kazneni sud (VKS) u Hrvatskoj pooštrio je sa pet i po na devet godina zatvorsku kaznu vođi folklorne grupe, kojeg je bjelovarski Županijski sud nepravosnažno osudio za 36 krivičnih dela polne zloupotrebe deteta mlađeg od 15 godina.

УЧИТЕЉ ФОЛКЛОРА 35 ПУТА СИЛОВАО ДЕВОЈЧИЦУ (11): Осуђен на 9 година затвора, олакшавајућа околност то што је отац четворо деце

Tanjug/AP

Apelacioni sud je saopštio da je, prihvativši žalbu državnog tužioca, preinačio odluku prvostepenog suda i 48-godišnjem D.S. izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora kojom su prihvaćene utvrđene kazne iz prvostepene presude za svako pojedino krivično delo.

VKS je podsetio da je D.S. osuđen jer je u 35 navrata tokom gotovo dve godine izvršio polni snošaj jednom i sa polnim odnosnom izjednačenu radnju sa devojčicom od 11 godina.

Pritom je zloupotrebio svoj položaj vođe folklorne grupe i nakon proba prilazio devojčici koja je bila polaznica folklora.

Polne odnose, kao i izjednačene radnje, počinio je u prostorijama udruženja gde su se održavale probe folklora. Optuženi je u pet navrata devojčicu doveo i kući i onde s njom imao odnose, dodao je VKS.

Olakšavajuća okolnost što je otac četvoro dece

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud odmerio prekratku kaznu jer sve utvrđene okolnosti nisu primereno vrednovane prilikom odmeravanja visine jedinstvene kazne zatvora.

VKS je istakao da su optuženom kao olakšavajuće okolnosti pravilno cenjene ranija neosuđivanost, priznanje dela u kojem je izrazio određenu kritičnost i žaljenje te činjenicu da je otac četvero dece od kojih je dvoje maloletno.

- Ipak, otežavajuće okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje - naglasio je VKS precizirajući da je optuženi iskazao dugotrajnost i upornost u činjenju teških krivičnih dela, a koje nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmeravanja jedinstvene kazne.

Sud je naglasio da su krivična počela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina i kako su radnje krivičnih dela negativno uticale na celokupni razvoj žrtve. Uz to, VKS ističe kako se D.S. dugo bavi folklorom i da je bio vođa različitih folklornih grupa, pa postoji opasnost da bi u obavljanju ove delatnosti s decom mogao ponovo da počini krivično delo.

Zato mu je izrečena sigurnosna mera doživotne zabrane obavljanja delatnosti u kojima dolazi u redovni kontakt s decom, zaključio je VKS.

(Indeks. hr)

BONUS VIDEO: 

Maloletnici preko društvenih mreža tražili da se slika: Nastavak akcije Armagedon i nova hapšenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KINA AROGANTNO NARUŠAVA MIR Premijer Tajvana o akcijama kineske vojske