RUSIJA STALA UZ SRBE! Zaharova jasnija nego ikad: Postoji rešenje za izlazak iz krize u BiH

Novosti online

29. 09. 2021. u 18:14

NAJBOLJE rešenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo bi ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje "genocida" u Srebrenici, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РУСИЈА СТАЛА УЗ СРБЕ! Захарова јаснија него икад: Постоји решење за излазак из кризе у БиХ

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

- Rusija kao država-garant Mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlašćenja vlasti. Sigurni smo da se zakonodavne izmene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovima, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom - navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Foto: EPA

Zaharova kaže da je uz pomoć amandmana, Incko nastojao da očisti politički prostor BiH od "nezgodnih" političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Incident sa Inckovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucija spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u državi. U potpunosti razumemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj usled voluntarističkih akcija 'spoljnog upravitelja - istakla je ona.

Odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije, prema rečima Zaharove, "u potpunosti snosi Incko i njegovi huškači".

- Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti rešena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inckove nezakonite odluke - poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)