NOVI UDAR NA SRBE! Prevode naše ljude u "Hrvatsku pravoslavnu crkvu", bilbordi osvanuli širom Hrvatske

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

28. 08. 2021. u 09:30

NA osamdeset mesta u Hrvatskoj postavljeni su veliki plakati na kojima fantomska "Udruga hrvatskih pravoslavnih vernika" uoči popisa stanovništva "pokrštava" Srbe i sugeriše da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve.

НОВИ УДАР НА СРБЕ! Преводе наше људе у Хрватску православну цркву, билборди осванули широм Хрватске

Foto Tviter

Jedan od bilborda osvanuo je u Rijeci, a ostaje pitanje ko je uopšte prihvatio da postavi plakate tog sadržaja, pogotovo što se radi o udruženju koje nigde nije registrovano. Na posteru stoji "Popis stanovništva 2021", a ispod su tri kvadrata, kao na popisnom listiću, i sva tri su štriklirana, a pored stoje odrednice "Hrvat", "Pravoslavac", "Hrvatska pravoslavna crkva". Da apsurd bude veći, na plakatima je i nepostojeći grb nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve, koja je delovala u Pavelićevoj NDH.

Inače, minimalna cena za iznajmljivanje bilborda je oko 300 evra.

Zasad reakcija u Hrvatskoj nema i niko se nije oglasio ni objasnio kako je moguće postavljati plakate sa krajnje provocirajućim i uznemiravajućim sadržajem, a da niko zbog toga ne odgovara.

Foto Tviter

Početak je to pritiska na Srbe u Hrvatskoj uoči popisa koji počinje 13. septembra. Na desničarskim televizijama gostuju i opskurni likovi poput izvesnog Gorana Macure koji se predstavlja i kao inicijator osnivanja "Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja". Na društvenim mrežama taj Macura pozdravlja ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja kao instrument velikosrpske politike. "Hrvatska neće da bude u potpunosti samostalna država dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva", poručuje Macura.

- Rekao sam "ne" Martiću kada su mi šibenski Srbi krajem devedesetih nudili oružje i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, imam 1.000 dana na bojištu, a zbog Srpske pravoslavne crkve nemam čak ni na pogrebu pravo na počasni plotun - opisuje svoju prošlost Macura koji se predstavlja kao ratni veteran 113, šibenske brigade HV-a i osnivač ovog udruženja koje zvanično i ne postoji.

Inače, pripadnici te nepostojeće organizacije tvrde da ono postoji od 10. septembra 2010. i da im je cilj da se "slobodno kao Hrvati izjašnjavaju vernici koji su pravoslavci". Iako nisu registrovani, navodno izdaju časopis "Hrvatski pravoslavac".

Goran Macura, Foto: Printskrin

POZIV SNV

UOČI popisa aktivno je i Srpsko narodno veće, pa su na mnogim mestima i bilbordi na kojima SNV i srpske organizacije pozivaju Srbe da učestvuju u popisu stanovništva.

PAVELIĆEV "IZUM"

TAKOZVANA Hrvatska pravoslavna crkva nastala je u ideologiji ustaškog zločinca Ante Pavelića koji ju je lično osnovao 1942. godine. Na čelu joj je bio mitropolit novomoskovski Germogen, emigrant iz Rusije, a tu crkvu niko nije priznao. Radikali koji je danas pokušavaju "obnoviti" rade to bez ikakvih posledica, jer institucije u Hrvatskoj naprosto ne reaguju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije