NOVA SRAMOTA BIH: Sud raspisao međunarodnu poternicu za Milomirom Savčićem

O. M.

10. 08. 2021. u 15:58

SUD BiH doneo je naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za generalom Milomirom Savčićem, predsednikom Boračke organizacije Republike Srpske!

НОВА СРАМОТА БИХ: Суд расписао међународну потерницу за Миломиром Савчићем

Foto: Glas Srpske

Naredba je donesena nakon što Sudska policija BiH Savčića nije pronašla na kućnoj adresi nakon što mu je, odlukom Suda BiH, određen jednomesečni pritvor.

- Obaveštavamo vas da je Sud BiH zaprimio službenu zabelešku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne poternice - saopštio je Sud BiH.

Pojašnjavaju da je odluka o pritvoru donesena zbog kršenja mera zabrane u odnosu na predmet koji se protiv Savčića vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem nametnutih dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca.

- Sud BiH juče je donio rešenje kojim su prema Savčiću ukinute mere zabrane, a usvojen je predlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora zbog nepoštivanja izrečenih mera zabrane. NJima je optuženom zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom - saopštio je Sud BiH.

Pojašnjavaju da pritvor nije određen zbog straha od bekstva, već bojazni da će boravkom na slobodi optuženi uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke, saučesnike ili prikrivače.

- Po ovom rešenju mera pritvora može trajati najduže tri godine, od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13. januara 2023. ili do drugačije odluke suda - navode u Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)