ZLO UBILO DOBRO, MRŽNJA SATRLA LJUBAV: Služen parastos za srpske žrtve hrvatskog zločina na Petrovačkoj cesti

Novosti online

07. 08. 2021. u 13:19

SLUŽENjEM parastosa i polaganjem venaca na Spomen – krstu u mestu Janjila kod Bosanskog Petrovca, obeležena je 26. godišnjica stradanja Srba na Petrovačkoj cesti, tokom vojno-policijske akcije "Oluja".

ЗЛО УБИЛО ДОБРО, МРЖЊА САТРЛА ЉУБАВ: Служен парастос за српске жртве хрватског злочина на Петровачкој цести

Foto: Printskrin RTRS

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je u besedi istakao da je baš na tom mestu, na Petrovačkoj cesti, smrt presrela život, zlo ubilo dobro, a mržnja satrla ljubav.

Jedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su u kolonama napuštali svoja ognjišta pred napadima, dogodio se na Petrovačkoj cesti.

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila.

Ubijeno je devet civila, među kojima četvoro dece uzrasta od šest do 13 godina, dok ih je pedesetak ranjeno.

U akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa