U KOMŠILUKU VANREDNO STANJE: Desetine požara gore u Severnoj Makedoniji, uhapšen Albanac osumnjičen za podmetanje vatre

Novosti online

05. 08. 2021. u 18:36

VLADA Severne Makedonije je zbog povećanog broja požara proglasila krizno stanje na teritoriji cele države u trajanju od 30 dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

У КОМШИЛУКУ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Десетине пожара горе у Северној Македонији, ухапшен Албанац осумњичен за подметање ватре

Foto: Fejsbuk/Printskrin/Karovski Martin

Od srede, 4. avgusta je na snazi i kompletna zabrana kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi. Policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom.

Desetine požara gore u Severnoj Makedoniji, a prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom delu države.

U sredu je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda. U četvrtak ujutro u gašenju požara u okolini Pehčeva je angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije.  Oni su bili u akciji i u sredu, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura.

U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske. Predstavnik vatrogasne jedinice iz Blagoevgrada je informisao da je angažovan tim od 25 vatrogasaca iz Bugarske.

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena. U selu Čelopek u sredu su gorele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine. 

Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vreme napustila svoj dom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 (Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)