RUSIJA ODBIJA IMENOVANJE ŠMITA: Podrška Republici Srpskoj na Savetu bezbednosti UN

Novosti online

29. 06. 2021. u 22:23 >> 22:28

SAVET beznednosti UN započeo je večeras sastanke u okviru trećeg dela zasedanja u Njujorku tokom kojeg će jedna od tačaka biti i situacija u BiH.

РУСИЈА ОДБИЈА ИМЕНОВАЊЕ ШМИТА: Подршка Републици Српској на Савету безбедности УН

Foto: Printskrin

Predstavnik Rusije podsetio je da je ova zemlja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenja mira i da kategorično odbija ovo imenovanje.

- Procedura za imenovanje visokog predstavnika je jasna, on se imenuje uz odobrenje svih strana u BiH i Veća sigurnosti UN-a. Ništa od ovoga se nije desilo u slučaju Kristijana Šmita - naglasio je u svom obraćanju ruski predstavnik Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je objasnio da nema potrebe za igranjem žmurke.

- Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodiće u haos i uništiće sve pozitivno u poslednjih 25 godina. Jesmo li hteli ovaj scenario kad smo potpisali Dejton? - upozorio je on.

Nebenzja je na sednici tokom koje se raspravlja o stanju u BiH rekao da Šmit navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

- Nismo saglasni sa potvrdom imenovanja Šmita, proces je inače transparentan, logičan, uz saglasnost BiH, a onda ide rezolucija Saveta bezbednsti UN. Ništa od toga se nije desilo, potpuno druga slika - naglasio je on.

On je istakao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, te Savet bezbdnosti UN nije uzeo u obzir satvove Rusije i BiH u vezi sa ovim pitanjem

- Kompromisi su važni za Savet bezbednosti, a ovde se izbegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika - ukazao je Nebenzja.

Ruski ambasador je istakao da da ne treba zaboraviti da samo ljudi BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)