PENDAROVSKI KOD VASELJENSKOG PATRIJARHA VARTOLOMEJA: U žiži status nekanonske MPC

PREDSEDNIK Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski, u okvirima radne posete Republici Turskoj, u Istanbulu se susreo sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, potvrđeno je iz Kabineta šefa države u Skoplju.

ПЕНДАРОВСКИ КОД ВАСЕЉЕНСКОГ ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА: У жижи статус неканонске МПЦ

Foto: Kabinet RSM

- Na susretu je razgovarano o stanju u pravoslavnom svetu, ulozi Vaseljenske Patrijaršije u podsticanju međuhrišćanskog dijaloga i suživota među različnitim narodima i religijama. U tom smislu, predsednik Pendarovski je istakao važnost uloge Vseljenskog Patrijarha u podsticanju dijaloga o svim otvorenim pitanjima u pravoslavnom svetu. Pored toga, na susretu se razgovaralo i o pitanju rešavanja status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije i tom prilikom, predsednik Pendarovski je naglasio da Vseljenski Patrijarh ima posebnu ulogu u prevazilaženju crkovnog spora - precizira se u saopštenju Kabineta predsednika RSM.

Pendarosvki je istovremeno, kako se dodaje, pozvao “na što brže prevazilaženje spora”,  jer, kako je ukazao, “rana na jednom mestu u pravoslavnom svetu boli u celom pravoslavnom svetu”.

Na susretu su razmenjena mišljenja i o situaciji regionu vezano sa aktuelnom događanjima u odnosu na integraciju zemalja u Evropsku Uniju, pri čemu je “Patrijarh Vartolomej naglasio da podržava članstvo Severne Makedonije u EU, koje bi preko ispunjavanja kriterijuma donelo bolji život, povećanu solidarnost i toleranciju“, navodi se u dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)