SLOVENAČKA OFANZIVA NA JADRAN: Selidba iz "dežele" u Hrvatsku zbog jeftinijeg života

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

17. 06. 2021. u 22:27

SLOVENCI masovno kupuju nekretnine u Hrvatskoj, pre svega na Jadranu, jer su jeftinije od slovenačkih, a veća je mogućnost zarade ako se novi vlasnici odluče da ih iznajmljuju turistima.

СЛОВЕНАЧКА ОФАНЗИВА НА ЈАДРАН: Селидба из дежеле у Хрватску због јефтинијег живота

Foto I. Marinković

Značajno povećanje interesovanja za hrvatske nekretnine posebno je vidljivo poslednjih šest meseci, kada je slovenački turizam potpuno zamro, a hrvatski se ipak nekako drži.

Dok kvadrat apartmana duž Jadrana iznosi od 2.000 do 2.500 evra, u Sloveniji su cene mnogo više, pogotovo u Portorožu i drugim mestima uz more.

Najveće je zanimanje Slovenaca ipak prema Istri, gde već sada kuće i stanove imaju hiljade slovenačkih građana. Zbog toga raste i pritisak na politički vrh u Ljubljani da ne sprečavaju Hrvatsku kod ulaska u šengenski prostor, kako bi Slovenci lakše prelazili granicu i dolazili do svojih nekretnina.

- Prošlih godina Slovenci su kupovali kuće i stanove uz svoju, domaću obalu, ali sada su cene tamo tako astronomski porasle da svi jure na hrvatski deo Jadrana - tvrde u ljubljanskoj agenciji "Kasabela".

Dok u Sloveniji stan od stotinak kvadrata prelazi 300.000 evra, na Jadranu je za tu cenu moguće kupiti solidnu kuću. Slovenci procenjuju da će ulaskom Hrvatske u Šengen rasti i cene nekretnina i da je sada poslednji čas za jeftiniju i povoljniju kupnju.

Istovremeno, u Hrvatskoj se nude brojne nekretnine pogotovo u apartmanskim naseljima koja su masovno izgrađena od Istre do juga. Većina tih turističkih kompleksa je savršeno opremljena, sa svim propratnim sadržajima, a na ostrvima kvadrat ne prelazi 2.000 evra. Zbog komplikovane procedure stranci, pogotovo iz zapadne Evrope, još se uvek ne odlučuju masovno za kupovinu nekretnina na Jadranu, a Slovenci smatraju da je to prilika da oni pokupuju sve vredno što se u ovom času nudi.

SRBI KUPILI 41 NEKRETNINU

Sve je više i Slovenaca koji se sele iz "dežele" u Hrvatsku, jer je život jeftiniji. U Istri je ionako 30 odsto nekretnina u vlasništvu slovenačkih građana, a nakon Slovenaca najveće zanimanje za kuće i stanove na Jadranu imaju Austrijanci, Italijani i Mađari. Državljani Srbije kupili su 41 nekretninu, dok vlada zanimanje i među građanima BiH koji su na Jadranu kupili 376 kuća i stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest