BAKIROVA ŽENA U AFERI KOJA "TRESE" BOSNU: Oglasio se akademik Kurjak - Nisam bio Sebijin mentor, ne znam gde je položila 10 ispita (VIDEO)

Novosti online

26. 05. 2021. u 13:43

U BiH je izbio veliki skandal u vezi sa školovanjem i akademskim napredovanjem Sebije Izetbegović, direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge predsednika SDA Bakira Izetbegovića.

БАКИРОВА ЖЕНА У АФЕРИ КОЈА ТРЕСЕ БОСНУ: Огласио се академик Курјак - Нисам био Себијин ментор, не знам где је положила 10 испита (ВИДЕО)

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Za sada javno izrečeno tvrdnje akademika prof. dr. Asima Kurjaka da Sebija Izetbegović nije studirala niti specijalizirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i teške optužbe Muradifa Pajta o „krađi magisterija“ od njegove supruge, nisu demantirali ni Izetbegović ni Klinički centar Sarajevo, kojim rukovodi.

S druge strane, u medijima se juče pojavila informacija da je Izetbegović, a što je objavljeno i u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu izdatom 2016. godine, povodom 70 godina postojanja fakulteta, 2000. godine "doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka".

I dok javnost u BiH očekuje razjašnjenje i utvrđivanje stvarnih činjenica o školovanju i akademskom napredovanju Sebije Izetbegović, akademik Kurjak kazao je da nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a, ako jeste, kako kaže, "neka pokažu papir gde to piše i zapisnik kako se doktorat završio".

- Neki dan su me pitali kod Senada Hadžifejzovića da li je Sebija Izetbegović kod mene studirala i doktorirala u Zagrebu. Ja sam rekao da nije niti jedno, niti drugo. I pri tome čvrsto ostajem. Ona je kod mene bila tri nedelje u Zagrebu, više kao posmatrač, da vidi šta se radi. Nije službeno upisana u postdiplomski kurs, niti ga je završila. Gde je ona položila deset ispita, to je drugi problem - kazao je Kurjak.

Tvrdi da je ona tražila da joj se prizna deset ispita, ali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

- Ali kojih ispita i gde ih je polagala, ja to ne znam. U utorak je objavljeno da je ona upisala drugi postdiplomski kurs u Sarajevu, bazični, koji nije ginekološki. Dala mu je ime i prezime i može se lako u dokumentima sve naći. Pre godinu sam rekao za N1 sve ovo i sve se u celosti potvrđuje. Šta je Sebija Izetbegović radila 30 godina nakon toga, to neka ocene oni koji s njom rade i oni koji su joj nadređeni. A to se vrlo lako da utvrditi. Samo neka se ode u arhiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu i zatraži doktorat. Šta bih ja radio kao njen mentor? Mentor je pretpostavka da u ustanovi u kojoj ste vi rukovodilac, u kojoj ste vi zakonski ovlašćeni da učite studente, da tamo primate strance, a primio sam ih na stotine u Zagrebu - istakao je Kurjak.

U to vreme, kako kaže, dva postdiplomska studija bila su u Zagrebu, iz ultrazvučne dijagnostike na engleskom i hrvatskom jeziku.

- Oba postdiplomska studija sam vodio ja, niti jedan, kategorički tvrdim, nije ni upisala ni završila Izetbegović - rekao je Kurjak.

Oštro je demantirao navode da je bio mentor Sebiji Izetbegović na odbrani doktorske disertacije u Sarajevu u aprilu 2000. godine.

- Ona je bila 1994. godine kod nas u Zagrebu, a doktorat je branila šest godina kasnije. Ona je branila temu koja nije moja tema, laparoskopija - enteroskopija, ja se tim nikada nisam bavio. Bavio sam se patološkom trudnoćom, lečenjem nerođenog deteta i ultrazvučnom dijagnostikom. To znači, nije iz mog područja. Ali, Sebija, kako sam pročitao, sada zahvaljuje meni, Sreći Šimiću, Stjepanu Skenderoviću i Sanji Kupešić - kazao je Kurjak.

Naglašava da su doktori Šimić i Skenderović mrtvi već dugo vremena, a da je doktorka Kupešić dekanica na fakultetu u Las Vegasu.

- S doktorkom Kupešić sam, takođe, razgovarao, ona isto pojma nema o tome. Ostajem samo ja da to potvrdim. To elegantno treba kazati da fakultet sarajevski, koji je osnivao ekipu za odbranu, pokaže ko su članovi te komisije i zapisnik kako je prošla ta odbrana, jer ja tu nisam uopšte bio mentor. Moramo se vratiti i raščistiti jednu stvar, Sebija je u Zagrebu provela tri nedelje, prošetala i vratila se u Tursku. Nigde nije bila registrovana, ni kao student ni kao specijalizant. To stalno tvrdim - rekao je Kurjak.

Ako je, kako kaže, bio mentor, neka mu dokažu rešenjem o doktoratu.

- Bio sam u 58 doktorata mentor, ja sa svim svojim sjćanjem mislim da nisam. I to sam rekao pre godinu dana njoj (Sebiji Izetbegović) nakon emisije na N1. Tada sam rekao da joj nisam bio ni mentor, niti je kod mene specijalizirala. Ali ona me nazvala i tvrdila: „Pa jeste, bili ste, piše.“ Ja kažem: „Seko zlato, neka piše šta piše, ali ja ponavljam, nisam ti bio mentor, to nije moje područje.“ Osim toga, zašto bih ja u Sarajevu bio mentor kada je u Sarajevu profesor Srećo Šimić bio svetski stručnjak za laparoskopiju - konstatovao je Kurjak.

(Avaz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)