KADA MOBILNI TELEFON NAJVIŠE ZRAČI? Ovaj uređaj može izazvati razdražljivost i umor, ali često i bolesti poput kancera

Novosti online

19. 12. 2020. u 18:00

IAKO nauka još uvek nije donela konačan sud o uticaju mobilnih telefona na zdravlje, veruje se da je glavna opasnost tog uređaja preti od emisije elektromagnetnog zračenja.

КАДА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН НАЈВИШЕ ЗРАЧИ? Овај уређај може изазвати раздражљивост и умор, али често и болести попут канцера

Foto: Depositphotos

Ruski neurolog Marat Jakupov‚ savetuje kako da se zaštitimo od štetnog dejstva uređaja koji nam je veći deo dana pri ruci.

- Stalna upotreba pametnih telefona i negativni uticaj elektromagnetnog zračenja na živa tkiva ljudi mogu da izazovu česte glavobolje, dnevnu pospanost, povećanu razdražljivost i umor - upozorio je lekar.

Jakupov je za ruski agenciju "Prajm" objasnio da elektromagnetni talasi mogu dovesti do zagrevanja unutrašnjih tkiva, a zračenje mobilnih uređaja apsorbuju mnogi ljudski organi. Drugim rečima, što je moćniji izvor elektromagnetnog zračenja, to je veći rizik od mutacija u jezgrima naših ćelija, koje često uzrokuju rak.

Da bi smanjio štetu mobilnih telefona po ljudsko telo, Jakupov savetuje da uređaj ne koristite prečesto i da ga ne stavljate pored sebe.

- Kada kupujete novi uređaj, odaberite model sa najmanjom snagom i ne nosite svoj mobilni telefon u džepovima - preporučuje lekar.

- Ako treba da razgovarate, ne zaboravite da napravite 15-minutnu pauzu između razgovora. Noću je bolje da telefon potpuno isključite. Ne bi trebalo da bude kasnih noćnih razgovora, a budilnik će zvoniti i kada je uređaj isključen - primetio je Jakupov.

Konačno, neurolog preporučuje da uređaj  prislonite na uvo tek nakon što se osoba javi, jer telefon emituje najviše zračenja dok se uspostavlja veza.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)