KAKO DA RAZGOVARATE SA VAŠIM TINEJDŽEROM: Budite zainteresovani ali ne i radoznali

Bojana Jovanović

13. 03. 2024. u 17:00

Jedno od najosetljivijih doba u odrastanju svakako je tinejdž period, kako za decu tako i za roditelje. Ako imate tinejdžera vrlo dobro znate o čemu pričamo jer se sigurno katkad pitate gde se krije uputstvo za rukovanje ovim čudnim bićem koje je preotelo telo vašeg deteta.

КАКО ДА РАЗГОВАРАТЕ СА ВАШИМ ТИНЕЈЏЕРОМ: Будите заинтересовани али не и радознали

Foto Shutterstock

Jedno od najosetljivijih doba u odrastanju svakako je tinejdž period, kako za decu tako i za roditelje. Ako imate tinejdžera vrlo dobro znate o čemu pričamo jer se sigurno katkad pitate gde se krije uputstvo za rukovanje ovim čudnim bićem koje je preotelo telo vašeg deteta. Međutim, uz nekoliko saveta za lakšu komunikaciju, biće vam jednostavnije da se razumete sa vašim detetom i funkcionišete kao tim.

Slušajte

Ako vas zanima šta se dešava u životu vašeg tinejdžera, postavljanje direktnih pitanja možda neće biti tako efikasno kao jednostavno sedenje i slušanje. Veća je verovatnoća da će deca biti otvorena sa roditeljima ako ne osećaju pritisak da dele informacije. Imajte na umu da je čak i njihov neočekivani komentar o nečemu što se dogodilo tokom dana način da izokola dopru do vas, i verovatno ćete čuti više ako ostanete otvoreni i zainteresovani za temu, ali ne i radoznali.

Potvrdite njihova osećanja

Roditelji često imaju tendenciju da pokušaju da reše probleme umesto deteta, ili da umanje njihova razočaranja. Ali, reći nešto poput: „Ionako nije bio pravi za tebe“, nakon romantičnog kraha koje je vaše dete doživelo, može delovati kao prezir. Umesto toga, pokažite mu da razumete i saosećate, tako što ćete reći, na primer: „Vau, to zvuči teško”.

Pokažite poverenje

Tinejdžeri žele da ih svi shvataju ozbiljno, posebno roditelji. Zato potražite načine pomoću kojih ćete pokazati da verujete svom detetu. Recimo, ako ga zamolite za uslugu, to pokazuje da se na njega oslanjate i mislite da može da podnese tu vrstu obaveze. Ako svom detetu date do znanja da verujete u njega, podići ćete njegovo samopouzdanje, ali i poverenje u vas.

Ne budite diktator

U ovom periodu života još morate detetu da postavljate pravila, ali budite spremni i da ih objasnite. Iako je pomeranje granica prirodna reakcija i potreba adolescenata, ako dete čuje vaše promišljeno objašnjenje o tome zašto žurke tokom večeri u školskoj radnoj nedelji nisu dozvoljene, pravilo će mu izgledati razumnije, pa i prihvatljivije.

Pohvalite ga

Gotovo svi roditelji skloni su da više hvale decu kada su mlađa, ali adolescentima je isto toliko potrebno podizanje samopoštovanja kroz pohvalu. Tinejdžeri se mogu ponašati kao da su previše kul da bi brinuli o tome šta njihovi roditelji misle, ali istina je da i dalje žele vaše odobrenje za ono što rade. Traže priliku u kojoj ćete biti pozitivni i ohrabrivati ga...

Kontrolišite svoje emocije

Vrlo lako će vam temperament “buknuti“ kada je tinejdžer grub prema vama, ali pokušajte da se uzdržite i ne odgovorite mu na isti način. Zapamtite da ste odrasli i da su oni manje sposobni da kontrolišu svoje emocije ili logično razmišljaju kada su uznemireni. Brojite do deset ili duboko udahnite pre nego što odgovorite. Ako ste oboje previše uznemireni da biste razgovarali, napravite pauzu dok se ne umirite.

Radite stvari zajedno

Razgovor nije jedini način komunikacije, a tokom pubertetskih godina vašeg mališana sjajno je ako možete da provedete vreme zajedno, radeći stvari u kojima oboje uživate. Bilo da je reč o kuvanju, planinarenju ili odlasku u bioskop, a da pritom ne pričate ni o čemu ličnom. Za decu je važno da znaju da mogu biti u blizini roditelja i da razmenjuju pozitivna iskustva sa njima, bez brige da će oni postavljati nametljiva pitanja ili im davati zaduženja.

Jedite u krugu porodice

Sedenje za stolom, dok jedete zajedno, kao porodica, još jedan je odličan način da ostanete bliski. Razgovori tokom večere daju svakom članu porodice priliku da učestvuje i opušteno ćaska o sportu, televiziji ili politici. Deca koja se osećaju prijatno dok razgovaraju sa roditeljima o svakodnevnim stvarima verovatno će biti otvorenija i kada na repertoar dođu teže stvari za priču. Uvedite jedno pravilo: upotreba telefona nije dozvoljena tokom obroka.

Budite pažljivi

Normalno je da deca prolaze kroz promene dok sazrevaju, ali obratite pažnju ako primetite razlike u njihovom raspoloženju, ponašanju, nivou energije ili apetitu. Isto tako, potrudite se da primetite ako prestanu da žele da rade stvari koje su ih činile srećnima ili ako se često izoluju. Ukoliko vidite promenu u svakodnevnoj sposobnosti vašeg tinejdžera da funkcioniše, pitajte ga o tome i podržite (bez osuđivanja). Možda mu je potrebna vaša pomoć, a ovakvo ponašanje moglo bi da bude znak da bi trebalo da porazgovaraju sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!