NENAMETLJIVA, STIDLJIVA, PLEMENITA VLADARKA: Na današnji dan rođena Jelena Savojska

D.B.M.

08. 01. 2024. u 11:00

CRNOGORSKA princeza i poslednja kraljica Italije Jelena Petrović Njegoš ili Jelena Savojska rođena je na današnji dan 1873. godine na Cetinju, kao šesto dete i peta kćerka kneza Nikole i kneginje Milene. Krstio ju je ruski car Aleksandar Drugi Romanov i dao joj ime Jelena.

НЕНАМЕТЉИВА, СТИДЉИВА, ПЛЕМЕНИТА ВЛАДАРКА: На данашњи дан рођена Јелена Савојска

Jelena Savojska, Foto Vikipedija

Sa deset godina uputili su je na školovanje u Rusiju, u Petrograd, na institut Smoljni, koji se nalazio pod caričinim patronatom i bio organizovan za princeze i devojke iz uglednih evropskih porodica. Princeza Jelena se zbližila sa princom Viktorom Emanuelom III na balu u Rusiji 26. maja 1896. godine, upriličenom povodom krunisanja Nikolaja II za cara Rusije.

Baš tu na dvoru, za vreme svečanosti, odmerena i odvažna princeza rekla je sudbonosno "da" princu od Savoja, budućem kralju Italije i toga dana odredila svoj životni put. Imali su petoro dece: Jolanda (1901), Mafalda (1902), Umberto (1904), Đovana (1908) i Marija (1904). Kraljicu je krasio vedar duh, skromnost, a nadasve urođeni osećaj za dobročinstvo. Ostala je zapamćena kao nenametljiva, stidljiva i uzdržana osoba sa puno obzira, i do te mere humana, da je to prevazilazilo ljudske granice.

Najsrećnija je bila onda kada bi druge obradovala, spasavala nemoćne, lečila bolesne, a sirotinji davala. Poznato je da je sav novac koji joj je kralj davao za nju lično trošila na bolesne, stare, samohrane, a najviše na nejaku i nezbrinutu decu. Kraljica Jelena je svoju vladavinu smatrala kao pogodnu priliku za činjenje dobročinstava prema svima onima kojima je to bilo neophodno.

Umrla je u osamdesetoj godini života i sahranjena je u Monpeljeu 1952. godine gde su joj Francuzi odali zasluženo poštovanje. Zasluge Jelene Savojske za italijanski narod bile su tolike da je katolički biskup Rišar iz Monpeljea inicirao da se proglasi za sveticu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona