Koja su četiri najpopularnija komada nakita među mladima?

Novosti online

04. 12. 2023. u 12:11

TRADICIJA darivanja nakita kao poklona za sve važne prilike ili važne osobe u životu deo je naše istorije i života vekovima unazad.

Која су четири најпопуларнија комада накита међу младима?

Foto: Free images unsplash.com

Zabeleženo je da oba pola jednako vole da daruju, ali i da dobijaju nakit kao poklon.

Njegova vrednost koja vremenom može da poraste, unikatnost, lepota i odraz pažnje i poštovanja čine da bude savršen predmet koji će imati i simbolični značaj za onog kome se daruje.

Poslednjih par godina prva mesta na listi najprodavanijih komada zazima nakit od roze zlata, minđuše, ogrlice, unikatni ručno rađeni komadi i vereničko prstenje.

A da li se interesovanja mladih uklapaju u to?

Foto Pixabay free images

Mladi slave ljubav uz verenički prsten

Prvo poklapanje sa generalnim stanjem na opštoj listi predstavlja verenički prsten. Krunisanje ljubavi jednog para započinje upravo darivanjem vereničkog prstena odnosno činom prosidbe. To je deo naše tradicije od davnina i danas se može reći da se i kod mladih taj običaj očuvao.

Iako su danas najčešće prosidba i veridba odvojeni događaji, upravo ovaj detalj darivanja vereničkog prstena ostao je nepromenjen.

Modeli i dizajn mogu se razlikovati te ponuda kada je ovaj komad nakita u pitanju je zaista raznolika. O dostupnosti modela svedoči sve šira online ponuda gde se vrlo lako i jednostavno mogu uporediti razni detalji, cena i dostupnost veličina.

Najčešći izbor pada na verenički prsten u belom zlatu sa brilijantom upravo zbog svoje univerzalne lepote, jednostavnosti i sofisticiranosti. Ali se na domalom prstu desne ruke mladih dama mogu naći najrazličitije kombinacije i modeli.

Foto: Free images unsplash.com

Minđuše nikada ne izlaze iz mode

Od malena pa do mladalačkog doba devojke imaju razne prilike i povode kada im se daruju različiti komadi nakita, od kojih jedan od najčešćih predstavljaju minđuše.

One mogu biti od srebra ili zlata, a njihova vrednost tokom vremena samo može da raste.

Minđuše ujedno predstavljaju komad koji se najčešće nosi i koristi u praksi. Pogotovo u mladalačkom dobu kada postoji potreba da se nose različiti modeli u skladu sa odevnim kombinacijama i prilikama na koje se ide.

Tokom adolescencije i mladalačkog doba veliki značaj se pridaje fizičkog izgledu i ulepšavanju, pa je to još jedan od razloga za popularnost minđuša i to širokog spektra modela (u odnosu na dizajn, veličinu, boju...).

Odličan odnos cene i kvaliteta srebrnih minđuša kao i dostupnost različih modela omogućio je da svaka devojka u svojoj kolekciji ima više komada, bilo da je dobila kao poklon od bliskih osoba ili je sama sebe častila novim komadom nakita.

Foto: Free images unsplash.com

Kod muškaraca su najpopularnije ogrlice

Iako ih veoma često nose i žene, kada je muški nakit u pitanju, ogrlice ili lančići zauzimaju definitivno prvo mesto, pogotovo kada su mladi u pitanju.

One mogu biti nasleđene, dobijene na ranom uzrastu ili one koje mladići sami kupuju i biraju da nose jer je to za njih značajno.

Osim onih univerzalnih i klasičnih modela ogrlica, danas su veoma popularni i glomazniji komadi, različitog oblika, s obzirom da današnji reperi i izvođači popularne muzike za mlade nose iste.

Taj specifičan dizajn omogućio je mladima da kroz njega izraze i svoj stil i da budu u trendu. A dostupni su različiti modeli u odnosu na materijal (zlato, srebro, koža, poludrago kamenje, hirurški čelik i sl), boju, veličinu ali i mesto kupovine (radnje i online tržište).

Foto: Free images unsplash.com

 

Iako su muške ogrlice ranije više bile odraz društvenog i statusnog simbola, one danas mladima služe za izražavanje ličnog stila i karaktera.

Pirsing

Istraživanju pokazuju da je pored svih pomenutih komada i pirsing zauzeo svoje mesto kada je popularnost kod omladine u pitanju. Njegova specifičnost se ogleda u tome što se može nositi na raznim delovima lica, glave i tela i što se može naći raznolika ponuda.

Danas najčešče u ponudi može da se nađe pirsing uha, nosa, pupka, usta, obrva ali i drugih delova lica, glave i tela.

Foto: Free Images Pixabay

Raznovrsnost u odnosu na mesto postavljanja pirsinga doprinela je i raznovrsnosti kada je dizajn, veličina, oblik i materijal od kojeg su napravljeni u pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)