ŠTA TREBA URADITI PRE SPAVANJA: Naučnici našli rešenje za bolji san

Novosti online

07. 11. 2023. u 00:00

INTERNET je prepun različitih saveta za bolji san, a jedan od njih je sada stavljen na probu i rezultati istraživanja mogli bi pomoći svakome ko ima problema da zaspi.

ШТА ТРЕБА УРАДИТИ ПРЕ СПАВАЊА: Научници нашли решење за бољи сан

Foto Shutterstock

Milioni ljudi koji boluju od nesanice zaklinju se u toplu kupku pre spavanja kao lek koji će im pomoći da se dobro naspavaju, a sada su naučnici pronašli optimalnu količinu vremena koje bi trebalo da se provede u toploj vodi kako bi se osiguralo da metoda deluje - a to je 15 minuta, piše „Dejli mejl“.

Tuširanje ili kupanje?

Tuširanje ili kupanje kraće od 15 minuta nemaju isti efekat. Stručnjaci sa japanskog univerziteta Kjušu izmerili su kvalitet sna kod 23 muškarca i žene.

Rezultati, objavljeni u časopisu „Journal of Phisiological Anthropology“, pokazuju da opuštanje u toploj kupki od 15 minuta ili više, nekoliko sati pre spavanja, pomaže da se brže zaspi uz mnogo manju verovatnoću da dođe do buđenja tokom noći.

O kolikom je problemu reč ilustruje podatak iz Velike Britanije.

Jedna od tri osobe u ovoj zemlji redovno doživljava probleme sa spavanjem. Smatra se da nesanica košta nacionalnu ekonomiju oko 34 milijarde funti godišnje zbog izgubljene produktivnosti. A Nacionalna zdravstvena služba svake godine distribuira tablete za spavanje u vrednosti od oko 50 miliona funti!

Istraživanja u Japanu

U novoj studiji, volonterima je rečeno da se brzo istuširaju, nakratko kupaju ili da dugo leže u vrućoj vodi (15 minuta ili više), a najmanje 90 minuta pre spavanja, nekoliko večeri uzastopno. Merene su im temperature tela pre i posle kupanja, a zatim pre spavanja. U međuvremenu, senzor pokreta na njihovom zglobu pratio je kada su zaspali.

Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon dugog kupanja u kadi zaspali u proseku za 12 minuta.

Međutim, onima koji su se kratko kupali trebalo je 16 minuta, a onima koji su se istuširali čak 20 minuta da zaspe.

Naučnici smatraju da su duge kupke efikasnije jer podižu telesnu temperaturu za oko 0,9°S, dok tuširanje ili kratko kupanje podižu temperaturu za samo 0,3°S. Tvrde da je izuzetno važno da se ova duga kupanja održe najmanje sat i po pre spavanja kako bi telo imalo dovoljno vremena da se ohladi i proces bude uspešan.

„Čini se da je viša temperatura posle kupanja važna za poboljšanje sna. Naši nalazi sugerišu da je veličina povećanja telesne temperature usled dugog kupanja usko povezana sa lakoćom ulaska u san“, zaključuju istraživači u izveštaju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)