VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POBEDILA ŠAMPIONA: Naučila da igra video-igricu i nema joj ravne

Novosti online

08. 10. 2023. u 20:40

ISTRAŽIVAČI iz Singapura uspešno naučili veštačku inteligenciju (AI) da igra Street Fighter (Ulični borac), čuvenu igru iz osamdesetih godina, i da pobedi šampiona, piše TechXplore.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПОБЕДИЛА ШАМПИОНА: Научила да игра видео-игрицу и нема јој равне

Foto Shutterstock

Istraživački tim je stvorio novi softver za komplikovane pokrete zasnovan na pristupu koji je iskorišćen da AI bude uspešan u igrama kao što su šah i go.

Ova saznanja mogla bi da utiču na robotiku i automatizaciju, što bi moglo da dovede do nove ere dizajna pokreta. Tim je studiju objavio u žurnalu Advanced Intelligence Systems.

- Naša otkrića pokazuju da učenje potkrepljivanjem ili učenje uz podsticaje može da bude sjajno ne samo za jednostavne igre na tabli. Program je uspeo da nauči mnogo kompleksnije pokrete kada je uvežbavan da reši izazove. Ako se ovaj metod primeni na prave probleme, može da ubrza proces u različitim naučnim poljima – rekao je Dezmond Lok, glavni istraživač i profesor Singapurškog univerziteta tehnologije i dizajna (SUTD).

Tim je dao AI milione inicijalnih pokreta da pokrene proces učenja, a onda je AI nekoliko puta pokušavao dok se nije popravio i u uspeo u specifičnom timu.

- Što je tehnologija efikasnija, to ima više mogućnosti za upotrebu, uključujući i igre poput pokera. Možemo uskoro da vidimo realistična takmičenja sa profesionalnim igračima za treniranje, time će i igre postati zanimljivije – rekao je Lok.

(Telegraf nauka/TechXplore)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)