NESTVARNI PRIZORI NA NEBU IZNAD RUSIJE: Čarobne boje polarne svetlosti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 09. 2023. u 22:33

RUSI preko društvenih mreža dele predivne kadrove polarne svetlosti. Jedinstvena prirodna pojava se može videti u Vladimirovskoj, Rostovskoj, Jaroslavskoj, Nižnjegorodskoj, Lenjingradskoj, Arhangelskoj i Sverdlovskoj oblasti.

НЕСТВАРНИ ПРИЗОРИ НА НЕБУ ИЗНАД РУСИЈЕ: Чаробне боје поларне светлости (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock

Lepota ove pojave se videla i u Sergijevom Posadu koji se nalazi na 70 kilometara severoistočno od Moskve.

Aurora borealis ili polarna svetlost izazvana je solarnim vetrom, protokom jonizovanih čestica koje zrače od Sunca brzinom od 300-1.200 kilometara na sat. Kada ove čestice dođu do magnetnog polja Zemlje, one se stapaju sa atmosferom i boje je u raznobojne linije.

S obzirom da je noću veoma svetlo, mnogi korisnici društvenih mreža su komentarisali da im zbog ovakvih prizora nije žao što ne spavaju noću.

Aurora se javlja ili kao „difuzno svetljenje“ ili kao „zavesa“ koja se širi u pravcu istok-zapad. Ponekad se obrazuju „mirni lukovi“ a nekada se svetlost neprekidno menja na nebu - „aktivna aurora“. Svaka zavesa se sastoji od brojnih paralelnih zrakova, usmerenih u pravcu lokalnog magnetnog polja što navodi da je aurora uslovljena Zemljinim magnetnim poljem.

Kako ističu naučnici, sledećih godina biće još prilika za posmatranje polarne svetlosti, jer bi Sunce na vrhuncu svog ciklusa trebalo da bude 2025. godine.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTO SE BEBE SMEJU? Nije uvek razlog to što su srećne, evo šta kaže nauka