NESTVARAN VIDEO SNIMAK SA JADRANA: Desetine velikih severnih kitova preplavilo more (VIDEO)

Novosti online

01. 05. 2023. u 19:11

NESTVARAN video-snimak nastao je kod ostrva Vis u Hrvatskoj na kom se vidi čak deset kitova. Nije neobično da ove životinje budu u Jadranu, ali je nesvakidašnje da ih bude u ovolikom broju.

НЕСТВАРАН ВИДЕО СНИМАК СА ЈАДРАНА: Десетине великих северних китова преплавило море (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/ Morski TV

- Snimili smo to juče ispred Komiže. I još jedan video gde možete bolje da vidite tačnu poziciju gde su snimljeni. Prvo smo snimili grupu od tri do pet jedinki, nakon 15-ak minuta primetili smo još jednu slične veličine. Ovaj snimak je snimljen 20-ak minuta nakon što su se dva jata spojila i ovde je oko 10 jedinki - rekao je Branimir Biočić.

Veliki severni kitovi su zaštićeni zakonom i najbliži su rođaci plavih kitova. Posle plavih kitova oni su sledeća najveća životinja na svetu. Nalaze se na listi ugroženih vrsta. U Jadranu se nalaze najčešće kad su u potrazi za hranom. Prosečno su dugački 20 metara i teški 70 tona. 

- Tokom pecanja, sa snimcima dronom doživeli smo zadivljujuću lepotu ostrva Vis iz ptičje perspektive. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu, bili smo svedoci impresivne scene kitova u njihovom prirodnom staništu. Bili smo hipnotisani - rekao je Stefan Tores, koji je napravio snimak, za 24sata.

Kitovi žive u grupama od pet do deset životinja. U vreme pre velikog lova na kitove, postojale su grupe kitova sa do 300 životinja. Perajari plivaju brže i rone dublje od većine drugih velikih kitova.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne -  Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)