NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Stručnjaci pronašli grobnicu rimskog lekara pored koga se nalazila i njegova oprema (FOTO)

Novosti online

28. 04. 2023. u 21:32

PRILIKOM iskopavanja groblja u Đašag regionu u Mađarskoj, arheolozi su otkrili grobnicu rimskog lekara pored kog se nalazila i njegova oprema, izvanredne očuvanosti.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Стручњаци пронашли гробницу римског лекара поред кога се налазила и његова опрема (ФОТО)

Foto: Unsplash

Iskopavanja je sproveo tim naučnika sa Etvoš Lorand Univerziteta iz Budimpešte i lokalnog muzeja, a nakon preliminarnog istraživanja pomoću magnetometarskog polja, čiji rezultati su sugerisali da se ispod zemlje nalaze arheološki ostaci.

Groblje iz avarskog perioda i otkirće jedne starorimske grobnice

Čim su počeli sa iskopavanjima arheolozi su otkrili nalaze karakteristične za ovaj deo sveta, tačnije Mađarsku. Otkriveno je nekoliko grobnica iz avarskog perioda, čiji nosioci kulture su bili poznati po svoj ratničko-nomadskom načinu života.

Ali kada su rešili da istraže malo dublje slojeve, otkrili su nekoliko metalnih predmeta pohranjenih u plitki grob muškarca. Radiokarbonskim analizama je utvrđeno da potiču iz 1. veka n.e., što ukazuje da je pokojnik sahranjen na ovom mestu kada su delovi današnje Mađarske pripadali rimskoj provinciji Panoniji.

Pretpostavka je da su predmeti stavljeni u dve drvene kutije na osnovu tragova zakivaka, ali i da su korišćeni za hirurške intervencije. Pre svega jer su otkrivene pincete, igle i skalpeli od legure bakra na kojima je mogla da se menja oštrica pri vrhu.

Pored toga, prikupljeni su i ostaci nečega za šta arheolozi veruju da je u pitanju drevni antički lek jer se nalazi pored kamena za mlevenje čija svrha je bila da izmeša i samelje biljke. Sve je poslato na analizu, a rezultati se i dalje čekaju.

Do tada, antropolozi su uspeli da odrede kako su svi ovi predmeti pripadali muškarcu starom između 50 i 60 godine, iako je uzrok smrti nepoznat. Drugim rečima, na njegovom skeletu nije uočen ni najamnji znak traume ili bilo kakve bolesti, ali naučnici se nadaju da će više detalja o njegovom životu i smrti dobiti nakon analize drevne DNK.

- Otkriven je samo još jedan primer medicinskog pribora sličnog ovom iz istog perioda i on potiče iz Pompeje - kako tvrde istraživači, piše Nacionalna Geografija.

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE: Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)