AVIONI PRINUDNO SLEĆU IZ SAMO DVA RAZLOGA: Ovakav slučaj dogodi se jednom u 600 letova - kako se posada ponaša u tim momentima

Novosti onlajn

03. 02. 2023. u 11:14

AVION prinudno sleće iz tehničkih i medicinskih razloga. Na jednom od 600 letova u svetu dogodi se prinudno sletanje iz medicinskih razloga. Inače, to je najčešći razlog za skretanje sa rute i sletanje na neki drugi aerodrom.

АВИОНИ ПРИНУДНО СЛЕЋУ ИЗ САМО ДВА РАЗЛОГА: Овакав случај догоди се једном у 600 летова - како се посада понаша у тим моментима

Foto: Tanjug/AP/Elaine Thompson

Posada aviona je u obavezi da pruži pomoć ako je neophodna a ukoliko je reč o težim slučajevima kao što je srčani udar - osoba mora što pre da stigne u bolnicu.

- Za sitnije slučajeve posada je dovoljno obučena, stjuardese i kabinsko osoblje se obučava, na godišnjem nivou rade obnovu znanja i za sitnije, manje intervencije su vrlo obučeni, kao i reanimaciju - objašnjava za RTS pilot i vazduhoplovni inspektor Božidar Bratuljević.

Iz Aerodroma „Nikola Tesla” kažu da, po sletanju aviona i odobrenju posade, aerodromska služba medicinske pomoći ulazi u avion kako bi pružila pomoć putniku, dok ne dođe Hitna pomoć.

U skladu sa procenom i procedurama posade, ostali putnici čekaju nove informacije i odluku avio-kompanije o nastavku putovanja. Nekada avioni prinudno sleću i zbog problema tehničke prirode.

- Ako se desi neki veći kvar koji zahteva neminovno skretanje na drugi aerodrom, ili povratak na aerodrom poletanja, kao što je otkaz motora. U tom slučaju kapetan po proceduri za koju je uvežban vraća avion bezbedno sa putnicima i tu do sada nismo imali nikakvih problema - kaže Bratuljević.

Pre dva dana, avion na relaciji Keln - Niš prinudno je sleteo na beogradski aerodrom jer je pozlilo šezdesetosmogodišnjoj putnici. Prošle godine na letu od Antalije za Cirih pozlilo je jednom detetu.

(RTS)

BONUS VIDEO:

VELIKA PROSLAVA U VOLGOGRADU: Snimci sa parade povodom obeležavanja 80 godina Staljingradske bitke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)