FASCINANTAN SNIMAK IZ SVEMIRA: Kako planete kruže oko udaljene zvezde (VIDEO)

Novosti online

02. 02. 2023. u 23:34

NAUČNICI su nedavno objavili fascinantan snimak na kojem se vide četiri tačkice koje kruže oko crnog kruga – radi se o udaljenom planetarnom sistemu.

ФАСЦИНАНТАН СНИМАК ИЗ СВЕМИРА: Како планете круже око удаљене звезде (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Četiri svetleće kuglice su egzoplanete, a crni disk predstavlja njihovu zvezdu, udaljenu od Zemlje 133 svetlosne godine.

U pitanju je takozvani tajmlaps, spajanje snimaka prikupljenih tokom 12 godina posmatranja, prvog otkrivenog planetarnog sistema. Naučnici su ga uočili 2008.godine, a od tada ga pomno prati astronom Džejson Vang sa Univerziteta Nortvestern.

„Obično je teško snimiti planete u orbiti. Primera radi, nije očigledno da Jupiter ili Mars kruže oko Sunca jer živimo u istom sistemu i nemamo pogled odozgo prema dole. Dodatno, astronomski događaji se obično događaju ili prebrzo ili presporo da bi se dobio video-snimak. Tako da sada možemo da uživamo u nečemu čudesnom“, rekao je Vang, a prenosi „Sajens alert“.

Do sada smo u svemiru pronašli više od 5.200 egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema), ali većinu njih zapravo nismo videli u pravom smislu te reči. Udaljene planete je jako teško uočiti jer su vrlo male i imaju slabu svetlost u poređenju sa zvezdom oko koje kruže.

Astronomi ih primarno pronalaze indirektnim metodama. Naime, ako se na zvezdi primeti pravilan i slab pad sjaja, to znači da između nje i nas prolazi neko telo, odnosno egzoplaneta. Sa zvezdom HR8799 je bilo sreće na više načina.

Planetekojeorbitiraju oko nje dovoljno su velike i udaljene, a sistemje orijentisan na takav način da ako se blokira svetlost zvezde (zato se HR8799 pojavljuje kao crni disk), mogu da se vide svetle tačkice, odnosno egzoplanete.

Vang i njegove kolege su tokom godina prikupili dovoljno snimaka HR8799 za vremensku distancu koja pokazuje delimične orbite pa su 12 godina posmatranja „ubrzali“, odnosno ugurali u vremenski period od četiri i po sekunde.

Crni krug u središtu tajmlapsa je mlada zvezda stara 30 miliona godina, oko 1,5 puta masivnija od Sunca. Njoj najbliža egzoplaneta, HR8799e, ima masu od 7,4 Jupitera i treba mu 45 godina da napravi krug oko svoje zvezde. Naučnici su analizirali njenu svetlost i utvrdili da se radi o gasovitom džinu.

Posle nje dolazi HR8799d koja je devet puta masivnija od Jupitera i ima orbitalni period od 100 godina. HR8799c ima masu od 7,8 Jupitera, a „godina“ mu traje 190 Zemaljskih. Naučnici navode da u njenoj atmosferi ima vode. Najudaljenija tačkica je HR8799b, egzoplaneta skoro šest puta masivniji od Jupitera kojoj treba 460 godina da napravi krug oko svoje zvezde.

Prema istraživanju iz decembra prošle godine, oko HR8799 verovatno orbitira i peta planeta; koja je manja i bliža zvezdi od svojih „koleginica“. Naučnici procenjuju da je od četiri do sedam puta većaod Jupitera i da kruži vrlo blizu svoje zvezde; zbog čega ju je i teško uočiti direktnommetodom.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili