"ŠETALI" SVEMIROM SEDAM SATI: Ruski kosmonauti povezali novi modul „Pričal“ (VIDEO)

Novosti online

24. 01. 2022. u 23:36

NOVI ruski modul za pristajanje „Pričal“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici sada je spreman da primi svoju prvu svemirsku letelicu nakon što su dvojica kosmonauta završila sedmočasovnu šetnju svemirom.

ШЕТАЛИ СВЕМИРОМ СЕДАМ САТИ: Руски космонаути повезали нови модул „Причал“ (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kosmonauti Roskosmosa Anton Škaplerov, komandant 66. ruske posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici i Petar Dubrov napustili su orbitalnu ispostavu 19. januara kako bi sproveli kablove i konfigurisali novi modul „Pričal“ na ruski segment MSS na koji će pristajati letelice Sojuz sa posadom i Progres teretna vozila.

Novi modul, koji će imati pet otvorenih priključaka za pristajanje, lansiran je na Međunarodnu svemirsku stanicu i priključen na rusku laboratoriju „Nauka“ u novembru.

Škaplerov i Dubrov su sproveli kablove koji će obezbediti napajanje i komunikacijske kablove do i od „Pričala“ do ostatka svemirske stanice.

Dvojica kosmonauta su dodali rukohvate koji će se koristiti u budućim svemirskim šetnjama, spojila kablove i instalirala antene za automatizovani sistem za pristajanje „Kurs“. Takođe, promenili su TV kameru kako bi obezbedila pokrivenost aktivnosti van novog modula.

Škaplerov i Dubrov su takođe postavili mete za pristajanje koje će koristiti svemirske letelice koje pristaju na modul „Pričal“. Očekuje se da će Sojuz MS-21, čije je lansiranje planirano sredinom marta, prvi pristati na novi modul i dovesti tri ruska kosmonauta koji će se pridružiti posadi.

Šetnja svemirom Škaplerova i Dubrova je trajala sedam sati i 11 minuta.

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE DA ODUŠEVITE SVOJE NAJMLAĐE: Nema boljeg izbora od ovog hotela u Bodrumu, a ništa manje se ni vi nećete oduševiti