SPASAVANJE NA PUČINI: Crni kit sa mladunčetom u ribarskoj mreži

Tanjug

07. 12. 2021. u 00:01

AMERIČKI naučnici su uočili ugroženog crnog kita kako vuče ribarsku mrežu dok je plivao sa tek rođenim mladunčetom kita koje se nalazilo u mreži kod obale Džordžije.

СПАСАВАЊЕ НА ПУЧИНИ: Црни кит са младунчетом у рибарској мрежи

Foto: Tanjug/AP

Mladunče kita izgledalo je zdravo i nepovređeno kada ga je tim iz vazduha uočio u četvrtak pored majke u mreži u blizini ostrva Kamberlend u Džordžiji, rekao je Klej Džordž, biolog za divlje životinje iz Odeljenja za prirodne resurse Džordžije, preneo je AP.

Bio je to drugi novorođeni crni kit u vodama Atlantika na jugoistoku SAD tokom sezone okota ove vrste, koja obično traje od decembra do marta.

Severnoatlantski crni kitovi su kritično ugroženi, a naučnici procenjuju da ih ima manje od 350.

Džordž je rekao da mu je poznat samo još jedan potvrđeni izveštaj iz januara 2011, da je upleteni crni kit viđen sa novorođenčetom uspeo na kraju da se oslobodi iz mreže.

Ženka kita primećena prošle nedelje, identifikovana po jedinstvenim oznakama na glavi, vuče ribarsku mrežu najmanje od marta.

Tada je prvi put objavljeno da se zaplela u zalivu Kejp Kod, kod obale Masačusetsa.

Stručnjaci za divlje životinje uspeli su da skrate konopac pre nego što je kit krenuo na jug, ali nisu uspeli da ga oslobode.

- Nismo videli zapetljanog kita koji dolazi ovamo sa severa i ima mladunče - rekao je Džordž i dodao da je neverovatno, ali da bi s druge strane, to na kraju mogla biti smrtna kazna za nju.

To je zato što se majka kit muči da nahrani svoje mladunče i da i dalje ima energiju potrebnu da nastavi da vuče konopac dok pokušava da se oporavi od potencijalnih povreda - rekao je Džordž.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek