MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta

Novosti online

21. 02. 2024. u 13:41

SVAKE godine, 21. februara, širom sveta se obeležava Međunarodni dan zaštite maternjeg jezika.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: Важност очувања културног идентитета

Foto: Shutterstock

Inicijativa za obeležavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika potekla je od Bangladeša. Na Generalnoj konferenciji UNESCO, 1999. godine je odobrena i obeležava se širom sveta od 2000. godine.

UNESCO veruje u značaj kulturne i jezičke raznolikosti za razvoj održivih društava. Ovaj dan ima za cilj da podstakne svest o važnosti očuvanja i negovanja maternjeg jezika, kao i da istakne bogatstvo jezičke raznolikosti koja postoji širom sveta.

Maternji jezik predstavlja temelj identiteta i kulture svakog pojedinca i zajednice. Kroz jezik se prenose tradicije, vrednosti, običaji i znanje sa generacije na generaciju

Negovanje maternjeg jezika ključno je za očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta naroda. Međutim, širom sveta, mnogi maternji jezici su ugroženi ili čak nestaju zbog različitih faktora kao što su globalizacija, urbanizacija, migracija, ekonomske promene i politički pritisci.

Višejezična i multikulturalna društva postoje kroz svoje jezike koji prenose i čuvaju tradicionalno znanje i kulture na održiv način.

Jezička raznolikost je sve više ugrožena kako sve više jezika nestaje.

Tema Međunarodnog dana maternjeg jezika za 2024. godinu je „Višejezično obrazovanje – stub učenja i međugeneracijskog učenja“ koja naglašava da su maternji jezici od vitalnog značaja za inkluzivno obrazovanje i očuvanje autohtonih jezika.

Globalno 40 odsto stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume. Ipak, napreduje se u višejezičnom obrazovanju uz rastuće razumevanje njegovog značaja, posebno u ranom školovanju, i više posvećenosti njegovom razvoju u javnom životu.

Danas 250 miliona dece i mladih još uvek ne pohađa školu, a 763 miliona odraslih ne savladava osnovne veštine pismenosti. Obrazovanje na maternjem jeziku podržava učenje, pismenost i usvajanje dodatnih jezika.

Države, obrazovne institucije, nevladine organizacije i pojedinci treba da preduzmu aktivne korake kako bi se očuvala jezička raznolikost i podržali razvoj i upotreba maternjih jezika.

Očuvanje maternjeg jezika može se postići kroz različite mere, uključujući:

1. OBRAZOVANjE: Promovisanje obrazovnih programa koji podržavaju učenje i upotrebu maternjeg jezika u školama i univerzitetima.

2. JAVNE POLITIKE: Donošenje politika koje podržavaju jezičku raznolikost i pružanje resursa za očuvanje i promociju maternjih jezika.

3. KULTURNE INICIJATIVE: Organizovanje kulturnih događaja, festivala i aktivnosti koje promovišu maternje jezike i tradiciju.

4. DIGITALIZACIJA: Korišćenje tehnologije za očuvanje i promociju maternjih jezika putem digitalnih platformi, aplikacija i resursa.

Svako od nas ima odgovornost da podrži očuvanje maternjih jezika i da se aktivno angažuje u njihovom očuvanju.

Ovo nije samo pitanje jezičke raznolikosti, već i pitanje ljudskih prava, kulturnog identiteta i socijalne pravde.

Svake dve nedelje neki jezik nestane noseći sa sobom čitavo kulturno i intelektualno nasleđe. Najmanje 45% od procenjenih 7000 jezika koji se govore u svetu je ugroženo. Samo nekoliko stotina jezika je zaista dobilo mesto u obrazovnim sistemima i javnom domenu, a manje od sto se koristi u digitalnom svetu.

Međunarodni dan zaštite maternjeg jezika nas podseća da je jezik više od reči - on je nosilac naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA BEZ MILOSTI PREMA ALBANCIMA: Žestoka kazna zbog vređanja Srba, provokator Daku suspendovan zbog sramnog skandiranja