OSMACI LISTOM BIRAJU - GEOGRAFIJU: Za treći test na maloj maturi opredelilo se 45.504, od oko 65.000 učenika osmog razreda

Lj. Begenišić

22. 12. 2023. u 12:36

AKO je suditi po broju đaka koji su do juče prijavili koji će predmet polagati na trećem testu na maloj maturi - geografija će "odneti" pobedu.

ОСМАЦИ ЛИСТОМ БИРАЈУ - ГЕОГРАФИЈУ: За трећи тест на малој матури определило се 45.504, од око 65.000 ученика осмог разреда

FOTO: N. Skenderija

Naime, prema podacima Ministarstva prosvete, do sada je prijave od oko 65.000 osmaka podnelo njih 45.504, od kojih se 17.968 odlučilo za geografiju. Na drugom mestu je biologija koju na maturi želi da polaže 16.669 osmaka, sledi istorija za koju se opredelilo 4.465 đaka osmog razreda, dok se za hemiju odlučilo 3.593, a za fiziku 2.829 đaka.

Ako se ovakav trend nastavi do 29. decembra, kada ističe rok za prijavljivanje, geografija će zameniti biologiju koja je prošle godine bila najomiljeniji predmet na trećem maturskom testu. Lane se za biologiju opredelilo gotovo 10 procenata više đaka nego za geografiju, a raspored ostala tri predmeta bio je isti - na trećem mestu bila je istorija, na četvrtom hemija, na petom fizika.

Raspored ispita

Završni ispit ove godine održaće se od 17. do 19. juna: prvog dana je test iz srpskog jezika, sutradan iz matematike, a treći test poslednjeg dana - 19. juna. Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu "Moja srednja škola" biće objavljeni 21. juna, a konačni 24. juna.

Rezultati su, međutim, pokazali da su test najbolje uradili oni koji su se opredelili za fiziku, a najlošije oni koji su izabrali biologiju. Moguće je da je i taj podatak ove godine uticao na male maturante da umesto biologije radije biraju geografiju. Inače, prijave se podnose elektronskim putem preko portala "Moja srednja škola" ili pisanim putem u školi, a prve nedelje nakon zimskog raspusta, odnosno u periodu od 22. do 26. janura, đaci će moći da provere svoj izbor.

Prosvetne vlasti ostavile su i mogućnost da se osmaci predomisle, pa će ukoliko žele da promene predmet to moći da urade 29. i 30. januara 2024. Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. godine.

Nakon što se prijave, osmake čeka i prva nezvanična provera znanja - probni završni ispit 22. i 23. marta. Ako ne budu zadovoljni rezultima sa probe trećeg testa, oni mogu još jednom da se predomisle i promene predmet.

- Novina je da će ove godine učenici, ukoliko na probnom završnom ispitu pokažu loše rezultate, imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu - rekao je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024