INICIJALNO TESTIRANJE UČENIKA IMA JASAN CILJ: "Ono ne sme biti prevaga u korist više ili niže ocene"

Tanjug

19. 09. 2023. u 12:56

NAČELNIK školske uprave Beograda Dragan Filipović izjavio je danas da inicijalno testiranje ne bi smelo da se koristi kao prevaga u korist više ili niže ocene.

ИНИЦИЈАЛНО ТЕСТИРАЊЕ УЧЕНИКА ИМА ЈАСАН ЦИЉ: Оно не сме бити превага у корист више или ниже оцене

Lekcije spremne za učenike u Srbiji i Republici Srpskoj / Foto M. Anđela

- Nastavnik bi trebalo da osnaži učenika u pravcu da odgovara još jednom ako treba za bolju ocenu - rekao je on.

Kako je objasnio, inicijalno testiranje, sistem koji je nekoliko godina unazad zaživeo u osnovnim i srednjim školama, je polazna osnova za planiranje nastavnog plana i programa za svakog predmetnog nastavnika, koje bi trebalo da pokaže prošlogodišnje znanje.

- Ja verujem da se naši nastavnici u tu svrhu i bave inicijalnim testiranjem, odnosno da postavljaju zadatke kako bi mogli da na što bolji način planiraju nastavni plan i program za tekuću školsku godinu, a sve u smislu planiranja ishoda, odnosno ono što su učenici savladali - ocenio je on.

Ističe da je učitelj taj koji prati šta se dešavalo u prethodnom razredu i koji ima mogućnost da ispravi neke stvari, odnosno da se vrati tokom tekuće školske godine na ono što je propušteno prošle godine.

Kada je reč o osnovcima viših razreda, kao i srednjoškolcima, Filipović kaže da nastavnik može na osnovu inicijalnog testiranja da isprati situaciju sa učenicima i da ih na taj način što bolje pripremi za dalji stepen školovanja.

Naglasio je da se inicijalno testiranje ne dostavlja školskoj upravi i Ministarstvu prosvete, već da se ono isključivo koristi u samoj školi za potrebe rada na stručnim većima, na pedagoškom kolegijumu, kao i za rad stručne službe u školi, kako bi se pratio dalji napredak dece.

- Imamo iskustva da kod nekih nastavnika, sami đaci znaju da je inicijalni test osnov za dalje, i vrlo ozbiljno pristupaju izradi inicijalnog testa, dok imamo i situaciju gde učenici misle da znaju određeni predmet, sigurni su u to znanje i onda na kraju predaju prazan papir - naveo je Filipović.

BONUS VIDEO:

KARNEVAL U VRŠCU: Više od 600 veselih učesnika performansima razgalilo publiku

    
    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)