BESPLATNI UDŽBENICI ZA SVU DECU: Poverenica Janković podržala ideju sprođenja akcije i u drugim gradovima

Novosti online

18. 09. 2023. u 17:54

POVERENICA za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina.

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА СВУ ДЕЦУ: Повереница Јанковић подржала идеју спрођења акције и у другим градовима

Foto: N. Fifić

Ona je pozdravila odluku Vlade u kojoj je omogućeno da se obezbede udžbenici za decu sa invaliditetom, decu iz materijalno ugroženih porodica i tamo gde je to treće ili četvrto dete u porodici. Međutim, iako kako kaže neće da kritikuje afirmativnu meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, kaže da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu gde ljudi imaju manje sredstava za život, deca ne dobiju besplatne udžbenike.

- Ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli to da učine jednom pravednom raspodelom koja je bazirana na socijalnoj pravdi, kako kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima - rekla je Jankovićeva.

Veruje da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje zašto u Beogradu može, a negde drugo ne.

- Za prvi razred je većina obezbedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kućica, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona - napomenula je poverenica. 

Istakla je da se nada da to sledeće godine neće biti tema i da će se obezbediti udžbenici za svu decu. Ako ne bude tako, bilo je i ove godine primera roditelja iz Beograda koji su se organizovali i prosledili besplatne udžbenike onima kojima su potrebniji.

Prema njenim rečima, preporuka je poslata prošle nedelje, a prethodno je urađena detaljna analiza i postoji pravni osnov za besplatne udžbenike za svu decu i o tome je obavešteno Ministarstvo.

O etiketiranju učenika

Osvrnula se i na temu etiketiranja učenika na osnovu onoga što nose.

- Za mene su te imovinske razlike i odnos dece u školi prema tim razlikama ključna tema našeg društva. Mi moramo da dođemo do toga da se nađe eksplicitna osuda takvog ponašanja, ali ne da mi decu koja su to radila osudimo ili ih stigmatizujemo i kaznimo. Mi treba da dođemo do toga da oni to svoje ponašanje promene, da se zbog toga postide - navela je Jankovićeva.

Komentarišući početak školske godine, kaže da je Vlada i resorno ministarstvo htelo da pošalje jednu simboličnu poruku da kakav nam je početak školske godine da nam tako bude do kraja školske godine.

- Bila je i jedna salva kritike na tu nedovoljnu meru. Naravno da je nedovoljno i da tako treba da bude svakoga dana i da, naravno, nastavnici treba da neguju takvu kulturu i takvu vrstu ponašanja tokom čitave godine. Ja sam sigurna da većina nastavnika to i radi, većina naše dece zna vrlo dobro šta su prave vrednosti i poštuje te vrednosti, ali vi ćete vrlo retko naići u medijskom prostoru na dobre primere zato što, prosto, ti negativni primeri dobijaju mnogo više pažnje - rekla je Jankovićeva.

Kako je rekla, ipak mi vrlo dobro znamo šta je lepo vaspitanje i to treba da negujemo.

- I naša deca su mnogo bolja nego što mi mislimo, čak i uprkos svim onim problemima i preprekama sa kojima se susreću tokom odrastanja i koji njihovu malu dečju dušu zaista vređaju - rekla je Brankica Janković.

(RTS)

BONUS VIDEO:

SPEKTAKL ZDRAVKA ČOLIĆA U VRŠCU: Koncert trajao tri sata, sa njim pevali i desetogodišnjaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA: Ivan Miljković skoro neprepoznatljiv (FOTO)