INSPIRATIVAN ZA UČITELJE, PODSTICAJAN ZA UČENIKE: Svet oko nas 1 IK „Freska“ ušao je u uži izbor za najbolji evropski udžbenik

Promo

18. 08. 2023. u 10:00

NAGRADA „Najbolji evropski udžbenik” dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača.

ИНСПИРАТИВАН ЗА УЧИТЕЉЕ, ПОДСТИЦАЈАН ЗА УЧЕНИКЕ: Свет око нас 1 ИК „Фреска“ ушао је у ужи избор за најбољи европски уџбеник

Foto: Promo

Udžbenik Svet oko nas za prvi razred osnovne škole Izdavačke kuće „Freska“, autorki Marije Bastić i Slavice Gomilanović, ušao u uži izbor za Najbolji evropski udžbenik (BELMA) u kategoriji izdanja za učenike uzrasta do 7 godina. Nagrada „Najbolji evropski udžbenik” dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača, a ovu prestižnu nagradu dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). Kvalitet udžbenika ocenjuje međunarodni žiri, koji čine priznati stručnjaci iz nekoliko zemalja.

Ovakva pozicija ukazuje na kvalitet ovog izdanja koje prati najsavremenije tokove u obrazovanju, ističu autorke udžbenika.

Prema rečima Slavice Gomilanović, koautorke, u ovaj udžbenik uneto je dugogodišnje iskustvo u radu sa učenicima u velikoj gradskoj i maloj seoskoj školi. Tako je, kaže, i nastao podsticajan i zanimljiv udžbenik koji omogućava učenicima da, korak po korak, steknu znanje o svetu koji ih okružuje.

Foto: Promo

Jedna od prvih stavki koja izdvaja ovaj udžbenik je to što predstavlja odlično nastavno sredstvo za učitelje koje na visokom nivou ispunjava sve standarde kvaliteta udžbenika, a ujedno je veoma podsticajan za učenike. Kao svaki savremeni udžbenik, i Svet oko nas 1odlikuje aktivan pristup koji podstiče kritičko razmišljanje. Tu su različiti istraživački zadaci, ogledi i zanimljivi tekstovi za one koji žele da saznaju nešto više – objašnjava naša sagovornica.

Nije zapostavljeno ni podsticanje učeničke kreativnosti, te udžbenik obiluje brojnim zadacima koji omogućavaju učenicima da ispolje svoj kreativni potencijal. Igra je jedan od najleših načina za usvajanje i utvrđivanje znanja zbog čega upravo one koje su bliske iskustvima učenika, prate najveći broj lekcija. Zastupljeni su i zadaci za rad u paru i grupi koji upućuju učenike na saradnju koja je sastavni deo života.

Kako navodi Marija Bastić, koautorka ucbenika, posebna pažnja je posvećena vaspitnom karakteru udžbenika, pa se podstiče poštovanje različitosti među ljudima, pružanje međusobne podrške, buđenje empatije… Kvalitet ovih sadržaja ogleda se u situacijama iz realnog života u koje se učenik uvodi.

Ideja kojom smo se vodile dok smo pisale udžbenik je da on bude koristan i deci i učiteljima. Promišljajući na koji način i kako da spojimo tradicionalno i moderno, nastao je udžbenik pun aktivnosti kroz koje svako dete može da postigne uspeh i oseti zadovoljstvo. Ono što će sigurno biti potrebno u budućnosti to su kreativni mislioci koji mogu da se snađu i rešavaju probleme sa kojima se susreću. To je ono u čemu im ovaj udžbenik može pomoći – zaključuje Bastić.

Foto: Promo

Važna tema današnjice u koju treba uvoditi učenike od prvih dana školovanja je, kako ističu autorke, zaštita životne sredine i približavanje koncepta racionalne i štedljive potrošnje. Puno razumevanje koncepta održivog razvoja je moguće tek na kasnijem uzrastu, ali u udžbeniku se kontinuirano razvija ova tema, i to ne samo na nivou znanja, već prvenstveno na nivou usvojenih vrednosti, stavova i navika.

Udžbenik prati i radna sveska koja sadrži zadatke različitih nivoa težine, tako da će svaki učenik moći da bude uspešan, u skladu sa svojim mogućnostima. U radnoj svesci osim uobičajenih zadataka nalaze se i zadaci koji se odnose na čitanje teksta i razumevanje pročitanog.

Inovacijama do trajnog znanja

Inovaciju u uvom udžbeniku čine i QR kodovi sa zanimljivim video-sadržajima i interaktivnim zadacima koji dodatno pomažu učenicima u usvajanju i proveri znanja. Povezivanjem sadržaja između različitih predmeta, kao i unutar samog predmeta učenicima pruža kompletniju sliku o pojavama u prirodi i društvu koje izučavaju i samim tim se dolazi do trajnijeg znanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)