NE MORA SVE DA BUDE NAJSKUPLJE, SVESKE SU OD 80, RANČEVI OD 3.000: Dve sedmice pred početak škole roditelji obilaze knjižare

V. N.

17. 08. 2023. u 14:01

OPREMANjE đaka za školu, posebno onih koji će 1. septembra prvi put sesti u školske klupe, može da bude lepa avantura za celu porodicu.

НЕ МОРА СВЕ ДА БУДЕ НАЈСКУПЉЕ, СВЕСКЕ СУ ОД 80, РАНЧЕВИ ОД 3.000: Две седмице пред почетак школе родитељи обилазе књижаре

Foto Shutterstock

Iako je kupovina školskih potreština udarac za kućni budžet, stručnjaci upozoravaju da roditelji nikao ne bi smeli da dozvole da deca osete njihovu napetost ili grč zbog finansijskih izdataka, jer bi to moglo da utiče na to da se kod njih razvije otpor prema školi i novoj sredini. A, pred polazak u školu treba im upravo suprotno - ulivanje sigurnosti, i razvijanje interesovanja za učenje, sticanje novih drugara...

Pred polazak u prvi razred deca su već dovoljno zrela da se uključe, pa i da uz nadzor roditelja sami biriju sveske, olovke, torbu, bojice... Zato ih, savetuju stručnjaci, treba na to podstaći ako sama ne pokažu interesovanje da sa roditeljima krenu do knjižare.

Mnoge opštine u Srbiji prvacima, pa i učenicima do četvrtog razreda, obezbeđuju knjige, tako da roditeljima ostaje da se pobrinu za potrošni materijal. Za najmlađe đake to nije ni toliko komplikovano, ni previše skupo, ali kako razredi odmiču, broj školskih potrepština se povećava, a time i izdatak roditelja.

Neke učiteljice su roditeljima već dale spisak potrepština koje će detetu biti neophodne za početak škole, što umnogome olakšava opremanje đaka. Kupovina prema spisku lakša je, a finansijski isplativija jer se neće nasumično uzimati i ono što detetu neće biti potrebno.

Foto D. Milinković

Većina opremanje počinje od nabavke svezaka. Njih ima različitih i po formatu, kvalitetu, dizajnu, broju listova i koštaju od 80 do 500 dinara. Male sveske su od 80 do 120, a velike od 130 do 500 dinara. Na roditeljima je da odrede budžet i onda puste dete da bira. Najmlađe đake, posebno devojčice, svakako će najpre privući sveske šarenih korica, a u jednoj od knjižara u centru Beograda videli smo da je izbor dobar, a one najšarenije, za koje se deca prvo "hvataju", sa cvetićima ili junacima iz crtanih filmova, koštaju po 89 dinara.

Đacima starijih razreda - sedmog i osmog, koji imaju 15 predmeta, plus veronauku ili građansko, potrebno je najmanje 14 novih svezaka, a nisu im potrebne samo za likovno i fizičko. Ako se roditelji odluče za štednju i kupe najjeftinije male sveske, one ih koštaju 1.120 dinara, a ako reše da kupe bolje, pa samim tim i skuplje velike sveske, to će ih koštati oko 7.000 dinara. Ipak, većina kombinuje male i velike sveske, pa ih one "izađu" oko 5.000. dinara.

U knjižarama je raznolika i ponuda olovaka, pribora za likovno, kompleta bojica...

Pernice su od 1.200 do 3.000 dinara, pribor za likovno košta od 1.500 do 2.000 dinara i podrazumeva blok, kesu, tempere, vodene bojice, četkice, posudu za vodu, paletu, plastelin...

Foto B. R.

Za pribor za geometriju potrebno je od 450 do 800 dinara, a još treba kupiti i vežbanku za pismene, notne sveske i neke druge "sitnice"...

Pijedinačno najskuplja stavka za školarca je ranac. Najjeftiniji su oko 3.000 dinara, a ima i skuljih od 10.000. Prodavci kažu da se roditelji najčešće odlučuju za one srednjeg cenovnog ranga, koji koštaju oko 6.000 dinara.

Ukupan trošak za opremanje školarca, ipak, zavisiće od afiniteta roditelja. Oni koji za svoje dete "biraju samo najskuplje", dobro će isprazniti novčanike, ali i sa skromnijim budžetom deca sasvim pristojno mogu da se opreme za školu, još ako su roditelji i đaci kreativni, pa i osmisle ukupan imidž školarca pre nego što počnu da ga opremaju, rezultat može biti takav da im i oni koji su kupovali samo najskuplje - pozavide.

I pedagozi kažu da nema razloga da se izdvoji previše novca za potrošni materijal đaka, naročito onih najmlađih, koji će brzo potrošiti prve sveske. Ko god je išao u školu sigurno još pamti da se prva slova nesigurno pišu, i u skupoj, i u jeftinoj svesci.

Oprema za fizičko

I ZA fizičko vaspitanje je potrebna oprema: obavezne posebne patike, trenerka, helanke ili šorts, majica kratkih rukava, kao i vreća za opremu. Deca koja bolje brinu o svojim stvarima mogu da koriste i opremu od prošle godine. Međutim, ko hoće da se ponovi za vrećicu treba da izdvoji od 300 do 1.000 dinara, obične bele majice mogu da se nađu za 700 dinara, helanke za devojčice i šortsevi za dečake koštaju oko 1.000, dok su "obične" patike oko 4.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)