OSVOJILI VIŠE OD 50 MEDALJA: Veliki uspeh polaznika Centra za talente "Mihajlo Pupin" u Pančevu

B.Borisavljević

17. 07. 2023. u 14:27

VIŠE od 50 nagrada za osvojeno neko od prva tri mesta na republičkim i međunardodnim takmičenjima istraživačkih radova, upisali su proteklu školsku godinu kao najuspešniju u dve decenije rada Centra za talente "Mihajlo Pupin" u Pančevu.

ОСВОЈИЛИ ВИШЕ ОД 50 МЕДАЉА: Велики успех полазника Центра за таленте Михајло Пупин у Панчеву

Foto; N.Skenederija

U nizu odličja najznačajnije je srebro na evropskoj olimpijadi iz geografije i bronza na svetskoj iz geografije. Oko 50 profesora, entuzijasta, brusi mlade talente, učeći ih da ne bubaju, već da stiču primenjivo znanje koje ne bledi. Nije im teško da, pored redovnih obaveza u školi tokom nedelje, rade svakog vikenda. Ne mare ni za platu. Jer, kako kažu, uspeh koji njihovi đaci postignu nema cenu. To im je najveća nagrada.

Deo tima koji pobeđuje, đaci Gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu - Aleksandar Jevtović, Ana Orlović i Majda Starčev, zajedno sa mentorom za istoriju Nikolom Koneskim posetili su našu redakciju. Oni su pobednici i vicešampioni brojnih republičkih i međunarodnih takmičenja.

Prema rečima Koneskog, pored 16 školskih predmeta u centru postoji i grupa za film i pozorište, robotiku, kreativno pisanje, gramatiku. Na početku školske godine javi se oko 500 zainteresovanih učenika, a do kraja se ta brojka prepolovi. Ostanu samo oni najbolji. Primaju decu od sedmog razreda, izuzev za matematiku, koja počinje ranije.

- Cilj nam je da u Pančevu i okolini pronalazimo decu koja odskaču od vršnjaka - kaže Koneski. - Deca, koja ostanu u Centru su vrhunska, najposvećenija. Nije im lako da dolaze svakog vikenda, ne može to svako da izdrži. Ali, oni Najviše ima grupa za matematiku, zato što kreće od četvrtog razreda. Sledi biologija, istorija, a u poslednje vreme i geografija. Oko 60 -70 odsto naših đaka je nagrađeno u protekloj školskoj godini.

Zahvljujući ovim đacima za grad Pančevo se čulo na svim kontinentima, jer su njihovi istraživački radovi vezani za lokalnu sredinu.

- Insistiramo da imaju više izvora, zbog čega se bave lokalnim temama - objašnjava Koneski. - Treba da odu do Arhiva a to im je u Pančevu, da prikupe usmene izvore u svojoj okolini, da izađu na teren, odu u biblioteku, pročitaju staru štampu. Pišući rad, upoznaju svoj grad, a tako upoznaju i sebe. Ulaze duboko u istoriju nečeg što je njima blisko.

Aleksandar nam je otkrio da je iz Arhiva Jugoslavije došao u našu redakciju. U centru je već dve godine, od osmog razreda. Tema mu je bila "Upravljanje javnim finansijama u Pančevu 1918-1929". Kaže da mu je potrebno šest meseci da napiše rad. Ali, i kada se završi takmičenje, za njega nije kraj. I dalje razmišlja da li je moglo bolje.

"ODBAČEBI" U ŠKOLI

BILO mi je teško u školi, nisam mogla da prihvatim svoj uspeh, jer drugi nisu cenili to što sam radila. Gledali su me kao štrebera - kaže Ana. - Nisu poštovali moj rad. Bio je to težak period. Povukla sam se u sebe. Kada sam došla u Centar za talente, to se promenilo. Okružen si ljudima koji se bave istimm stvari. Možeš da se opustiš, gledaju te sa poštovanjem i razumevanjem. Podstiču te da napreduješ. Srećni smo zbog uspeha svakog od nas.

Njegova koleginica Ana, nedavno je postala brucoš Pravnog fakulteta. Spektar tema njenih istraživanja je širok - Mihajlo Pupin, arhitektura u Pančevu, istorija svilarstva, advokatura. Prva je koja se dotakla advokature u Pančevu. Kaže da lokalne teme bolje prolaze na takmičenjima. Majda se, uglavnom, bavi kulturno-istorijskim događajima. Na njenom spisku su - stogodišnjica Narodnog muzeja u Pančevu, istorija folklora, a trenutno se bavi istraživanjem turizma u gradu na Tamišu.

Ono što krasi ovaj centar je da se, osim učenja i istraživanja, đaci međusobno druže, odlaze na ekskurzije, obilaske...

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)