POČELA LETNJA ŠKOLA SRPSKOG ZA DECU IZ DIJASPORE: Aktivnosti u centru "Vuk Karadžić" u Tršiću

Lj. Begenišić

04. 07. 2023. u 15:25

Ministarstvo prosvete u Naučno-obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću i ovog leta organizuje Letnju školu srpskog jezika i kulture za učenike srpske dopunske škole iz dijaspore, pod nazivom„Leto u zavičaju“.

ПОЧЕЛА ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЗА ДЕЦУ ИЗ ДИЈАСПОРЕ: Активности у центру Вук Караџић у Тршићу

Ministarstvo prosvete

Zadovoljstvo učenika, iz srpskih dopunskih škola u inostranstvu, koji su u 2022. godini imali priliku da učestvuju u radionicama u Tršiću premašilo je sva očekivanja, te je interesovanje učenika poraslo. Učenici su istakli da im se Letnja škola mnogo svidela, da su stekli nove prijatelje, Loznički kraj, naučili neke nove reči na srpskom, popravili padeže, gramatiku, imali priliku da igraju kolo i da iz Tršića nose mnogo lepih uspomena. U okviru Škole organizuju se i posete manastiru Tronoša i Banji Koviljači.

Ministarstvo je dodatno podstaknuto da i u 2023. godini realizuje program „Leto u zavičaju“ i ostvari Strategijom razvoja obrazovanja ivaspitanja do 2030. predviđen poseban cilj: Unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Učenicima je, u okviru planiranih aktivnosti, omogućeno učenje srpskog jezika u kontekstu nacionalne kulture kroz govorne i igrovne aktivnosti, kroz umetnost, tradiciju, kao i druge kulturne i sportske aktivnosti. Program škole osmislila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu.

Boravak učenika i nastavnika, iz zemalja u kojima se realizuje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, realizuje se za vreme školskog raspusta. Ove godine u Tršiću će boraviti učenici iz Australije, Grčke, Italije, Slovenije, Francuske, Švajcarske, Španije, Velike Britanije, Nemačke i Rusije, raspoređeni u tri smene - prva smena –od 02.07 do 08.07. 2023. godine, druga smena od 13.08 do  19.08. 2023. godine

i treća smena od  03.09 – 09.09. 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)