SPREMNI SVI TESTOVI: Završni ispit planiran je za 21, 22, i 23. jun

Lj. Begenišić

08. 06. 2023. u 14:22

Dok đaci koji su pre dva dana završili osmi razred vredno uče kako bi postigli što bolji uspeh na maloj maturi, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je zadužen za izradu testova - posao su završili.

СПРЕМНИ СВИ ТЕСТОВИ: Завршни испит планиран је за 21, 22, и 23. јун

Foto Milena Anđela

- Testovi za malu maturu su spremni, odštampani i spakovani - kaže za naš list Bane Ranđelović, direktor Zavoda.

Zapečaćeni testovi će, kao i svake godine, dan uoči mature iz Zavoda biti prevezeni poštanskim kolima u jednu određenu školu koja je glavni punkt sa koga ih ujutro na dan polaganja svakog pojedinačnog predmeta pruzimaju direktori škola. Testovi se otvaraju na samom početku ispita.

- Preduzete su maksimalne mere bezbednosti i tajnosti - potvrđuje nam i Ranđelović.

I dok nadležene prosvetne vlasti imaju zadatak da brinu o tome kako da testovi ne budu "provaljeni", đake najviše zanima - kakva ih pitanja čekaju. Ranđelović naglašava da su pitanja, kao i ranijih godina, potpuno u skladu sa obrazovnim standardima.

Inače, testovi imaju po 20 pitanja sa tri nivoa - osnovnog, srednjeg i naprednog. Ispit počinje u 9 sati i traje dva sata.

- Svi učenici u Srbiji će polagati ista pitanja i zadatke iz matematike, kao i iz jednog od pet predmeta koji su izabrali - istorije, geografije, biologije, hemije i fizike - dok se pitanja iz maternjih jezika razlikuju, ali su pripremani prema istim važećim standardima i iste su težine - te tako obezbeđuju ravnopravnost i jednakost svih kandidata - kaže Ranđelović.

 

Izbeći nervozu i tenzije

Bane Ranđelović je pozvao đake da naredni period pametno iskoriste i maksimalno se pripreme, kako bi uradili završni ispit najbolje moguće i kako bi najveći broj njih upisao željenu srednju školu. On je poručio roditeljima i nastavnicima da ne podižu nervozu i tenziju, da pomognu učenicima da budu smireni, kao i da se svi zajedno potrude da omoguće osmacima neometano polaganje trodnevnog završnog ispita.

Ranđelović kaže da je, uprkos neobičnoj i teškoj situaciji koju ovog proleća imamo u našem obrazovnom sistemu, neophodno da se proces završnog ispita uspešno privede kraju, jer od toga zavisi budućnost i dalje školovanje više od 60.000 osmaka.

Zavšni ispit planiran je za 21, 22, i 23. jun. Najpre se polaže srpski jezik, pa matematika, a trećeg dana izabrani predmet.

Na maturi se može osvojiti ukupno 40 bodova, maksimalnih 14 iz srpskog, isto toliko iz matematike i 12 iz izabranog predmeta. Iz škole je moguće "doneti" maksimalnih 60 poena, koliko imaju učenici koji su imali sve zaključene petice od šestog do osmog razreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!