VIŠE ČASOVA HEMIJE: Inicijativa Srpskog hemijskog društva

B.B.

27. 10. 2022. u 12:36

SRPSKO hemijsko društvo (SHD) je pokrenulo inicijativu za reformu nastave hemije u univerzitetskom obrazovanju, jer se u poslednjih desetak godina fond časova iz ovog predmeta u srednjim školama kontinualno smanjuje, naročito u srednjim stručnim školama, kao i na društvenim smerovima u gimnazijama. Takođe, sve manje je i stručnih predmeta baziranih na hemiji, koje mogu da predaju hemičari, upozoravaju profesori.

ВИШЕ ЧАСОВА ХЕМИЈЕ: Иницијатива Српског хемијског друштва

Hemijsko fakultet

Prema rečima prof. dr Suzane Jovanović-Šanta, potpredsednika SHD i koordinatora Radne grupe za reformu nastave hemije, svi obrazovni profili u srednjim stručnim školama (i trogodišnji i četvorogodišnji) su ranije imali u programu hemiju kao opšteobrazovni predmet.

- Reforme obrazovnog sistema su tokom prethodnih desetak godina vodile smanjenju fonda časova i programa nastave hemije - navodi se u inicijativi. - Međutim, stručni predmeti bazirani na hemiji (na primer, Poznavanje robe ili Poznavanje materijala, u brojnim obrazovnim profilima), neophodni za kompetentno bavljenje strukom, moraju da imaju i hemijsku osnovu, što je onemogućeno izostavljanjem predmeta Hemija iz programa tokom reformi.

Kao primer se navodi da auto-lakirer (trogodišnji obrazovni profil) nema predmet Hemija, a neophodna su mu znanja i neorganske hemije, zbog metala od kojih su napravljeni različiti delovi automobila, kao i organske hemije, jer rade sa bojama i lakovima. Problem nije vezan za neki određeni obrazovni profil, nego za sve profile u svim stručnim školama. Takođe je smanjen fond časova nastave hemije i u gimnazijama opšteg i društvenog tipa.

BONUS VIDEO

U DINOSAURUSOVOM GNEZDU: U Kini pronađena fosilizovana jaja stara desetine miliona godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri