STO POENA NA ETF IMA 55 BRUCOŠA: Pojedini fakulteti objavili preliminarne rang-liste kandidata za upis

Lj. BEGENIŠIĆ

30. 06. 2022. u 08:23

POJEDINI fakulteti objavili su preliminarne rezultate prijemnih ispita, a razlike u znanju budućih brucoša su ogromne.

СТО ПОЕНА НА ЕТФ ИМА 55 БРУЦОША: Поједини факултети објавили прелиминарне ранг-листе кандидата за упис

Foto Z. Jovnaović

Zasad prednjače kandidati za Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, gde maksimalnih sto bodova ima 33 kandidata na studijskom programu elktrotehnika i računarstvo i još 22 na smeru softversko inženjerstvo.

Poslednji na listi koji "upadaju" na budžet na smeru softversko inženjerstvo imaju po 96,4 poena. Na Elektrotehnici i računarstvu situacija je nešto drugačija, pa poslednji kandidat koji će se školovati o trošku države ima 66,38 bodova.

Na Pravnom fakultetu takođe ima vrednih budućih brucoša, jer je svih 100 poena osvojilo sedmoro kandidata, a poslednji koji će upasti na budžet ima 76,4 poena. Najslabije rangiran kandidat osvojio je 34 poena, ali će moći da studira o sopstvenom trošku, jer ispunjava uslov za samofinansiranje, a to je najmanje 30 bodova. Za budžet je, da podsetimo, potrebno više od 50 bodova.

S druge strane, na Rudarsko-geološkom fakultetu samo jedan kandidat ima svih 100 poena, dok slabije rangirani imaju oko 37 bodova. Inače, ovaj fakultet prima 316 brucoša, a na prijemni je izašlo ukupno 128 kandidata, što znači da će svi biti upisani. Na Bogoslovskom pravoslavnom najveći broj osvojenih poena je 96,76, a najmanje 58,49, svi će se upisati na budžet.

Ispit organizovan na Beogradskom sajmu, Foto Z. Jovnaović

Inače, rezultate s nestrpljenjem čekaju kandidati koji su polagali prijemni na FON, gde je prijavljen rekordan broj kandidata - 2.299 na 840 mesta, ali je sa fakulteta stigla informacija da je odobreno dodatnih 140 mesta. Rezultati se čekaju i sa Filozofskog fakulteta, naročito sa smera Psihologija, na kojoj je na jedno mesto konkurisalo četvoro kandidata, ali i sa Filološkog, Građevinskog, Arhitektonskog fakulteta...

Kraj polaganja

POLAGANjE prijemnih ispita završava se sutra, preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 4. jula, a konačna rang- lista najkasnije do 11. jula. Upis na fakultete je od 11. do 15. jula.

* * * * * * * *

KOJA PITANjA SU MUČILA KANDIDATE ZA PSIHOLOGIJU NA TESTU OPŠTE INFORMISANOSTI

ŠTA JE FASCINATOR, AUTODIDAKT, DEVŠIRMA I KINOFOB

I OVU generaciju budućih brucoša Psihologije na UB namučila su pitanja iz opšte informisanosti. Oni koji žele da upišu ovaj fakultet morali su da znaju koju meru opštine sprovode u cilju ukrupnjavanja zemljišta, kako se naziva italijanska komična opera, ko je bila Marija Sklodovska, šta su karijatide i koji stih spaja Anu Đurić i antičkog pesnika Juvenala. Poene donosi i odgovor na pitanja kroz koju od navedenih država ne prolazi ekvator, koji od ukrajinskih gradova se pominje u pesmi "Ruski voz" Bajage i "Instruktora", koji od navedenih parova sportova imaju isti broj igrača na terenu, od koje godine postoji sadašnja Srbija kao nezavisna, koliko otprilike ima strukturnih gena u ljudskom genomu, šta je autodidakt, a šta Faberžeova jaja, kao i koliko grama, prema istoimenom filmu režisera Alehandra Gonzalesa Inaritua, teži duša.

Mnogima su problem napravila i pitanja vezana za izvorno starogrčko značenje pojma ekologija, pa u kom poznatom domaćem delu značajno mesto zauzima devširma, šta je panacea, čega se plaši kinofob, kako se zove holandski slikar, zaslužan za pojavu neoplasticizma i poznat po slikama obojenih kvadrata. Nešto bolje su se snašli sa imenom dela koje je, pored "Alise u zemlji čuda", napisao Luis Kerol o istoj junakinji.  V. C. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili