NAVALA NA DOMOVE: Maturanti iz unutrašnjosti moraju da se bore i za smeštaj

V. N.

11. 06. 2022. u 09:41

MATURANTI iz unutrašnjosti Srbije koji žele da studiraju u Beogradu, osim brige kako da polože prijemni ispit i "upadnu" na budžet, imaju i dodatni "zadatak" - da obezbede uslove za dobijanje smeštaja u nekom od studentskih domova u prestonici.

НАВАЛА НА ДОМОВЕ: Матуранти из унутрашњости морају да се боре и за смештај

Foto M. Anđela

Mnogima od njih studije zavise upravo od toga da li će dobiti mesto u domu, jer roditelji, uglavnom, nemaju materijalne mogućnosti da plaćaju skupe privatne stanove, pa je navala na domove iz godine u godinu sve veća. Kako bi što više budućih akademaca dobilo regresirani smeštaj i ishranu, u Studentskom centru Beograd u poslednjih nekoliko godina povećavaju broj mesta za brucoše.

Cene smeštaja i hrane u menzama nisu menjane od 2013. godine. - U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, za smeštaj se izdvaja 1.020 dinara za četvorokrevetnu sobu, do 2.230 dinara mesečno za jednokrevetnu. Za sva tri obroka treba izdvojiti 171 dinar dnevno, odnosno 40 za doručak, 72 za ručak i 59 dinara za večeru - kažu u Studentskom centru.

Kada je reč o proceduri, brucoši će za prijem u domovima konkurisati u prvoj polovini septembra, a dokumentaciju će najverovatnije podnositi u Studenstkom domu "Karaburma", kao i prethodne godine.

Ilustracija/Foto M. Anđela/V.N.

Inače, pravo na smeštaj imaju studenti koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Pravo na smeštaj imaju i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

Ilustracija V.N.

Od dokumentacije se podnose - prijava za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja), overene fotokopije svedočanstava 1, 2, 3, i 4. razreda srednje škole, a pre predaje originala za upis na fakultet - visoku školu, overiti fotokopije, uverenje o upisu prve godine studija prvi put na teret budžeta, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine, koje overava nadležni opštinski organ iz mesta prebivališta kandidata, a obrazac se može kupiti na blagajnama studentskih domova, i indeks i lična karta na uvid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024