MAJSTORI SU OPET NA CENI: Đaci se vraćaju u zanatske škole, nude se stipendije za najbolje učenike

B. BORISAVLjEVIĆ

30. 05. 2022. u 10:07

GODINAMA unazad klupe u zanatskim školama su prazne, a potražnja za majstorima sve veća. Prema nekim procenama Srbiji nedostaje oko 30.000 kvalifikovanih zanatlija. Kako bi motivisali đake da upisuju mašinske i tehničke škole, Udruženje "Auto-servisi Srbije" i Zajednica mašinskih škola Srbije, počinju kampanju promocije serviserskog poziva. Predstavnici Udruženja i stručnih škola obilaziće osnovce po Srbiji i govoriti o majstorskom pozivu, a škole oblepiti posterima.

МАЈСТОРИ СУ ОПЕТ НА ЦЕНИ: Ђаци се враћају у занатске школе, нуде се стипендије за најбоље ученике

Foto A. Stevanović

Iz UASS poručuju da "postoje brojne predrasude koje se vezuju za posao auto-mehaničara. Često su baš roditelji ti koji ne žele da im se deca bave zanatima pa, iako hoće, oni ne upisuju tehničke i mašinske škole.

- Želimo da poručimo da svaki zanat vredi, da dobri mehaničari zarađuju bolje od menadžera u inostranim kompanijama, da ovo nije prljav, već častan posao koji je izuzetno tražen i da znanje i samo jednog zanata garantuje dobru i sigurnu budućnost - navode u udruženju. - Dok su u razvijenim zemljama zanati jako cenjeni, mi smo počeli da zanemarujemo onu staru izreku da je zanat u rukama "zlata vredan". Za sve đake koji žele da uče zanat od naših majstora, u servisima članovima Udruženja obezbeđujemo plaćenu praksu, neophodnu opremu za rad i besplatne obuke.

Predsednik Zajednice mašinskih škola Siniša Kojić ističe da je novi Zakon o dualnom obrazovanju iskorak, ali dodaje da su neke administrativne procedure demotivisale male servise od učešća u ovom procesu:

- Kod dualnog obrazovanja odnos između kompanija i škola je podignut na viši nivo. S druge strane, mali servisi teško mogu da odgovore na administrativne procedure koje Zakon stavlja pred njih.

ZAŠTITNO LICE

Nikola Jovanović / Foto J. Dinčić

Zaštitno lice kampanje je Nikola Jovanović (na slici), javnosti poznatiji kao Mali serviser. Ima 14 godina, a majstoriše od ranog detinjstva.

- U školama će stajati plakati sa mojim likom. Želim da poručim vršnjacima i onima koji su još mlađi od mene da treba da upisuju tehničke i mašinske škole - poručuje Nikola. - Nije tačno da samo loši đaci žele da budu mehaničari. Ja sam odličan đak. Automehaničarski posao nije ružan, nije prljav, nije sramota raditi ga, od ovog posla se može živeti pošteno i lepo! Možete da budete sam svoj gazda.

VERA U ZANAT

- U narednim godinama, u saradnji sa prijateljima, obezbedićemo stipendije za najbolje đake. Želimo da vratimo veru u zanat i poverenje u struku - kaže Predrag Gordić, predsednik UASS, jedinog strukovnog udruženja koje okuplja legalne auto-servise sa teritorije cele Srbije. Ono od osnivanja kao strateški cilj ističe podršku razvoju školskog sistema u oblasti servisiranja vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (3)

ŠEŠELJ OTKRIO KOJE ZEMLJE SU GA LIČNO RAZOČARALE: Sedam država zabilo nož u leđa Srbiji