GODINAMA unazad klupe u zanatskim školama su prazne, a potražnja za majstorima sve veća. Prema nekim procenama Srbiji nedostaje oko 30.000 kvalifikovanih zanatlija. Kako bi motivisali đake da upisuju mašinske i tehničke škole, Udruženje "Auto-servisi Srbije" i Zajednica mašinskih škola Srbije, počinju kampanju promocije serviserskog poziva. Predstavnici Udruženja i stručnih škola obilaziće osnovce po Srbiji i govoriti o majstorskom pozivu, a škole oblepiti posterima.

Komentari (3)

Djuke 021

30.05.2022. 11:02

Ja sam Bio razocaran jer moji neki drugari su samo cistili radionicu, kupovali Majstorima cigare, dorucak i isli da uzimaju delove .... Novi sistem skolovanja, 3-4dana rada (prakticnog rada) ili dan dva teorije. A leti minimum 300 radnih sati (prakse) i da dobije 60% satnica, prijava za radni staz i sve ostalo.. Onda ce imati volje da rade ..

Prof

30.05.2022. 11:09

Радим у техничкој школи у мањем месту и једина смо школа која у јулу попуни сва места и где се управо на занатима тражи место више.Имамо занатлије са 65-85 поена,што је боље од многих гимназијалаца.

Električar

30.05.2022. 11:14

Koji bre zanat. Nemate prava zagarantovana ugovorom o radu. Iako ste prijavljeni i imate uplaćene doprinose za pio i zdravstveno to se radi na minimalac a ostali deo zarade vam daju na ruke. Radi se svaka subota i po 9 i više sati,zavisi od struke. A to u prevodu znači da ćete kad ostarite imati minimalnu penziju i da nemate privatni zivot i da vas poslodavac u stvari oporezuje za starost jer ono što biste trebalo da imate zagarantovano kad ne radite u starosti on vam daje sad kao platu. Zato ova zemlja nema budućnost. Svi beže glavom bez obzira u inostranstvo decu nema ko da rađa a kao borimo se protiv bele kuge. Borba za porodicu je borba protiv korupcije. Drzava zna kako poslodavci rade a inspekcija najavljuje svoj dolazak po 7 dana unapred. Gde to ima?