NAŠI STUDENTI U FINALU: Takmičenje iz energetske elektronike u Tenesiju

B. B.

09. 04. 2022. u 13:01

"H-Bridges" tim studenata Univerziteta u Beogradu se plasirao u finalnu rundu "International Future Energy Challenge(IFEC)" takmičenja, koje predstavlja najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike.

НАШИ СТУДЕНТИ У ФИНАЛУ: Такмичење из енергетске електронике у Тенесију

Foto: Univerzitet u Beogradu

Finale se održava krajem jula 2022. godine u Noksvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi. Kuriozitet samog takmičenja je da studenti rade apsolutno samostalno na svim aspektima projekta, što podrazumeva sve delove razvoja samog uređaja i obezbeđenje svih potrebnih sredstava kako za izradu prototipa, tako i za odlazak na finalnu rundu takmičenja. U ovom projektu imaju podršku Fakulteta, ali i pre svega mnogim domaćim i inostranim kompanijama koje prepoznaju kvalitet rada tima i pružaju podršku u projektu.

Za organizaciju ovog takmičneja zadužena je najveća svetska asocijacija inženjera elektrotehnike IEEE, a učestvuju studentski timovi sa najpoznatijih svetskih univerztieta. Naši akademci su bili pobednici 2005.i 2019. godine, a 2020. godine osvojil drugo mesto.

Tema ovogodišnjeg projekta je razvoj "micro-grid" solarnog invertora za priključenje solarnog sistema na električnu mrežu. Projekat je izrada uređaja koji će energiju koja se proizvodi na solarnim panelima prilagoditi uslovima priključenja na električnu mrežu.

U timu su, uglavnom, studenti sa Elektrotehničkog fakulteta, ali i sa ostalih fakulteta Univerziteta u Beogradu koji već godinama tradicionalno učestvuje na IFEC takmičenju i ostvaruju zapažen rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati