BATA ĆE OD JESENI POČIVATI PORED SVOJE DRAGE LULE: Ispovest Jelene Živojinović, ćerke legendarnog glumca (FOTO)

Snježana Vidačković

23. 05. 2021. u 11:00

PROĐE pet godina bez našeg Bate. Majka Lula već godinu i po nije sa nama. Sada, dok sa bratom Miljkom sedim u našem porodičnom stanu i evociram uspomene, imam osećaj da su nam roditelji tu i da nas slušaju.

БАТА ЋЕ ОД ЈЕСЕНИ ПОЧИВАТИ ПОРЕД СВОЈЕ ДРАГЕ ЛУЛЕ: Исповест Јелене Живојиновић, ћерке легендарног глумца (ФОТО)

FOTO: S. Vidačković i privatna arhiva

Ovde me svaka sitnica podseća na njih, vraća u neke lepe, zajedničke trenutke. Iskreno verujem da ćemo Bati ispuniti poslednju želju i da ćemo ga već u septembru ili oktobru, ukoliko se epidemiološka situacija smiri, prebaciti u Koraćicu, da počiva pored svoje Lule.

Ovako, za "Novosti", govori Jelena Živojinović, ćerka legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića, posle jučerašnjeg petogodišnjeg pomena voljenom ocu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Kako bi sa bratom Miljkom i ostalim članovima porodice prisustvovala obeležavanju pola decenije otkako nas je 2016. godine napustio legendarni Valter, Jelena je pre nekoliko dana doputovala sa Kube. U Srbiji nije bila godinu i po dana, prošlogodišnji "lokdaun" širom planete u najžešćem jeku pandemije sprečio ju je da tog 22. maja bude u Aleji i pokloni se očevim senima.

Ova godišnjica joj je posebno važna jer je prvi put sa bratom Miljkom bila na pomenu Bati, verovatno i poslednjem na Novom groblju u Beogradu. Iako zbog prirode svog posla koji obavlja u Ambasadi Srbije u Havani retko govori za medije, Jelena je ljubazno i srdačno pristala na razgovor za naš list.

- Miljku i meni mnogo znači što smo ove godine zajedno na pomenu, sada smo bliži nego ikad - priča Jelena Živojinović.

- Nadamo se i verujemo da ćemo sledeće godine na dan očeve smrti biti u Koraćici, u porti crkve gde sada počiva naša Lula. To je bila njihova želja, da i u smrti budu nerazdvojni. Odavno smo prikupili sve neophodne dokumente za prebacivanje Bate u Koraćicu, nadamo se da će se korona do jeseni smiriti, te da će na večni počinak u svoje rodno selo biti ispraćen onako kako je zaslužio.

TRIPUT NIJE PROŠLA NA FDU

MNOGI su se pitali kako da nijedno od Batine dece nije postalo glumac. Miljko kaže da ga gluma nikada nije zanimala, te je završio Pravni fakultet i postao advokat. Međutim, Jelena je želela da bude glumica i tri puta je pokušavala da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

- U to vreme nije bilo popularno da deca glumaca postanu glumci. Nisam tad imala sreće, a sad se pitam da li je sreća što nisam postala umetnica - kroz smeh nam otkriva Jelena. - Uvek sam želela da budem glumica, javna ličnost. Sviđalo mi se kako na FDU studiraju uz mnogo igre i pesme. Ali, kako me nisu primili ni prvi, ni drugi, ni treći put, a već sam uporedo završavala Filološki fakultet, postalo je besmisleno da pokušavam i dalje, pa sam digla ruke od glume.

Fizička sličnost između oca i ćerke je više nego očigledna. I dok nam Jelena i Miljko pokazuju fotografije iz porodičnog albuma, Valterova ćerka kaže da što je starija, kod sebe prepoznaje majčinu narav, ali pamti i očeve savete.

- Iskreno govoreći, mama i tata na neki način vaskrsavaju kroz mene i Miljka. Nema dana da ih se ne setim, ruka mi sama poleti ka telefonu da pozovem majku. Tata mi se više "javlja" kao savetodavac, kad sam u nekoj dilemi, razmišljam šta bi on rekao u toj situaciji. Pod stare dane sve više ličim na majku, dok me Miljko mnogo podseća na Batu. Primili smo dosta od njih, a sada kada ih nema, imam utisak da oni govore kroz nas. Bata je uvek bio mudrac u našoj porodici, sve je vodio. Baš sam ovih dana pričala sa Miljkom kako nije bilo situacije koju on nije umeo da reši, i to odmah. Sedelo se uveče dok god ne vidi uzrok i dalji tok te radnje. Bio je mudar, ali narodski mudar, sa pametnim savetima za sve situacije. Probleme je činio jednostavnim i uvek je dobro znao šta je bitno, a šta nebitno.

Bila je i uz oca i majku u njihovim poslednjim trenucima, kada je bilo jasno da bolest i godine čine svoje. A da li je čovek poput Bate Živojinovića, glumac koji je bio voljen i obožavan ne samo u celoj bivšoj Jugoslaviji, već i u dalekoj Kini, sa više od 300 snimljenih filmova i nebrojanim nagradama - ostao nečeg željan u životu, da li je Bata to otkrio na kraju?

- Ne. Bata je do poslednjeg trenutka voleo život i otišao je spokojan - priseća se Jelena.

- Mama je svoju poslednju nedelju u decembru 2019. bila malo zbunjena onim što se dešava. Ali, trenutak njenog odlaska bio je magičan, kao da sam čula njen smeh iz mladosti. Bio je to jedan veseo, odlazeći duh. Neverovatno.

Na parastosu i partijski drugovi

PETOGODIŠNjI pomen Velimiru Bati Živojinoviću održan je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

FOTO: S. Vidačković i privatna arhiva

Obeležavanju pola decenije otkako nas je 22. maja 2016. napustio velikan jugoslovenskog i srpskog filma prisustvovali su njegov sin Miljko i ćerka Jelena. Tu su bili i Batini partijski drugovi - lider SPS i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar prosvete Branko Ružić, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, funkcioner SPS Žarko Obradović, glumac Dragan Petrović Pele sa sinom Jakovom, glumica i pevačica Olivera Katarina sa sinom Manetom Šakićem, Vesna Jugović, te ostali članovi porodice i prijatelji Živojinovića.

FOTO: S. Vidačković i privatna arhiva

Usled dugogodišnjeg odsustva iz Srbije, zbog sudskog procesa koji je vođen od 2006. do 2018. godine zbog afere koju su mediji nazivali "Stečajna mafija", Batin sin Miljko nije bio u mogućnosti da prisustvuje očevoj sahrani 2016. godine. Iako ga je 2018. Apelacioni sud oslobodio svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja koja mu je pripisana dok je bio stečajni upravnik Građevinskog preduzeća "Rad", advokat Miljko Živojinović je dozvolu za dolazak u Srbiju dobio tek kada mu je krajem decembra 2019. preminula majka Lula. Sleteo je na srpsko tlo posle 14 godina provedenih u Francuskoj, kako bi ispratio majku na večni počinak. Kaže nam da ga i dalje boli što nije mogao da bude uz roditelje do kraja, te sa posebnom emocijom doživljava činjenicu da ove godine prvi put prisustvuje obeležavanju godišnjice Batine smrti u Aleji zaslužnih građana.

- Za mene je ovaj trenutak bio posebno emotivan jer sam prvi put bio na očevom grobu za godišnjicu, a ujedno i prvi put sa sestrom na pomenu - govori Miljko za "Novosti".

- Verovatno je ovo bio poslednji parastos na Novom groblju. Očigledno je da pada broj zaraženih koronom i stiču se uslovi da ga prebacimo u Koraćicu, da konačno bude pored svoje Lule. Ali za mene je to sve drugačije i emotivnije od bilo čega što sam do sad doživeo. Verujem da će taj utisak da traje još dugo. Mislim da je neophodno i hrišćanski da svi zajedno to obeležimo i ispunimo im želju da budu zajedno.

Jelena će u Srbiji boraviti narednih nekoliko nedelja. Doputovala je sa svoje dve ćerke, Jelisavetom i Julijanom, te sinom Obradom, koji imena nose po precima. Deca vole Srbiju i raduju se svaki put kada posle dugog leta iz Havane dođu u stan gde su nekad živeli voljeni baka i deda. O ljubavi, bliskosti i porodičnoj harmoniji svedoče mnogobrojne zajedničke fotografije koje krase gotovo svaki zid u stanu Živojinovića na Vračaru.

- Kuba je lepa i daleka zemlja. Ne znam kako je drugima koji rade u inostranstvu, ali kada ste udaljeni hiljadama kilometara od kuće, probudi vam se patriotizam i znate da je sve naše najbolje i najlepše. Svaki put kad dođemo u Beograd, budemo kratko. Do pretprošlog leta, u Srbiji sam živela gotovo dve godine, radila sam svoj posao u Beogradu i vrlo lepo sam se uklopila - sa osmehom ističe Jelena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)