PROGRAMI "TAJNA MIJE ALEKSIĆA" I "OPERA JE PRISUTNA": U Muzeju i na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu

V.V.S.

18. 05. 2021. u 16:56

U MUZEJU Narodnog pozorišta u utorak, 18.maja, dva događaja : veče pod nazivom "Tajna Mije Aleksića", a potom na Sceni "Raša Plaović", održaće se program "Opera je prisutna".

ПРОГРАМИ ТАЈНА МИЈЕ АЛЕКСИЋА И ОПЕРА ЈЕ ПРИСУТНА: У Музеју и на Сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду

Narodno pozorište

Kroz razgovor sa dramskim umetnicima i saradnicima biće reči o opusu Mije Aleksića (1923-1995), slavnog glumca koji je debitovao u Narodnom pozorištu 1949. godine ulogom Stražara u Šekspirovom "Hamletu".

Tokom blistave karije ostvario je niz značajnih uloga kao što su Pomet, Proka, Ževakin, Smerdjakov, Lebjatkin, Čeda Urošević, Prisipkin, Kristofer Man, Petar Dunja, Ujka Blagoje , Tartif, Zganarel, Sirano, Vule Pupavac (Podvala, M. Glišića), Arkadije i druge.

Osim u Narodnom pozorištu, igrao je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i na drugim scenama. Glumio je u više od šezdeset filmova, a značajne uloge ostvario je i na  televiziji.

Za svoje pozorišno i filmsko stvaralaštvo dobio je najviša društvena priznanja i staleške nagrade - Oktobarsku nagradu, Sterijinu nagradu,"Dobričin prsten", "Zlatnog ćurana", "Zlatnu arenu", "Kristalnu prizmu", Nagradu za životno delo Festivala u Sopotu, Gran pri Ćele kula, Priznanje - Živa legenda...Aleksić je preminuo u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Na Sceni "Raša Plaović", iste večeri, biće održan program "Opera je prisutna" u okviru kojeg će posetioci (maksimum deset) biti u prilici da ležeći na krevetima uživaju u operskoj muzici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)